Dincolo de conținutul ridicat de vitamina C, lămâia poate aduce multe alte beneficii pentru organismul copiilor. Acest fruct este un antiseptic natural şi conţine antioxidanţi și alte vitamine care ne ajută să avem un organism sănătos. Descoperă în continuare ce proprietăți, mai puțin știute, poate avea lămâia în îngrijirea celor mici.
Sucul unei lămâi conţine vitaminele C (53 mg), A, B6, B9, B12, E, acid citric, calciu, magneziu, potasiu, cupru, fosfor, seleniu, sodiu, fier. În același timp, lămâia este un antiseptic natural şi conţine antioxidanţi ce luptă împotriva formării celulelor maligne.
Acest fruct se folosește cu precădere în tratamentul răcelilor
Vitamina C din lămâie reduce nivelul de histamină din organism, substanţă care contribuie la apariţia congestiei nazale şi oculare. Însă dincolo de acest aspect, lămâia are și alte beneficii, ca de exemplu:
Lămâia ajută în cazul constipației și al diareei
Acest fruct previne constipaţia şi diareea şi ajută la buna funcţionare a intestinelor. Aciditatea sucului de lămâie are proprietăți antihelmintice, adică omoară viermii intestinali. S-a demonstrat că atunci când se vaporizează extract de lămâie, în aer, se neutralizează bacterii că: meningococcus, typhoid, pneumococcus, staphylococcus într-un interval de 15 – 180 de minute. Un specialist francez a descoperit că sucul de lămâie turnat pe stridii distruge într-un sfert de ora 92% dintre bacteriile prezente.
Tratează amigdalita
Lămâia e este unul dintre cele mai bune remedii pentru reducerea amigdalitei. 1-2 lingurițe de suc de lămâie diluate într-un pahar cu apă caldă și o lingură de miere sunt recomandate prichindeiilor diagnosticați cu amigdalită.
Previne deshidratarea în zilele caniculare
Într-o zi toridă de vară, când prichindeii se pot deshidrata foarte ușor, apele aromate cu suc de lămâie reprezintă o alternativă sănătoasă. De ce? Pentru că hidratează organismul copiilor și îi furnizează necesarul de vitamine și minerale.
Ajutor în tratarea scorbutului
Ce este scorbutul? O boală care apare din cauza aportului insuficient de vitamina C și duce la formarea de pete livide pe piele, gingii moi și sângerări ale practic tuturor membranelor mucoase. Petele sunt mai abundente pe coapse și picioare, iar o persoană cu această afecțiune este palidă, depresivă și este parțial imobilă. În przent, în țările civilizate, scorbutul este foarte rar prezent. Însă există cazuri în care sunt semnalate cazuri în rândul copiilor. Astfel, două linguri de suc de lămâie într-un pahar de apă, cu zahăr în cazul copiilor mai mari, de două sau de trei ori pe zi, reduce scorbutul complet.
Tratează aftele bucale
Acestea afectează aproximativ 20% din populaţie, fiind mai des întâlnită la copii şi adolescenţi. Se recomandă a se aplica o felie de lămâie direct pe zona afectată, timp de 5-10 minute. Nu mai mult de atât, căci acidul citric poate irita prea tare mucoasa.
Îngrijirea buzelor crăpate
Copiii au prostul obicei de a-și mușca pielea de pe buze, până la sângerare în unele cazuri. Sucul de lămâie aplicat peste zona afectata poate face minuni!