Numeroase studii au demonstrat că jocurile clasice şi simple îi ajută pe copii să se dezvolte armonios atât pe plan fizic, cât şi intelectual. Joacă-te cât mai mult cu piticul tău! La mare, la munte, la țară, acasă în zilele cu ploaie, în curte ori în fața blocului, sunt multe activități care-l vor face să uite de tabletă ori de telefon!

Jocul şi predispoziția copilului pentru joc sunt expresia dezvoltării sale psihice normale. Starea de apatie şi nemişcare, „cumințenia” nefirească, sunt motive de îngrijorare. Pe chipul copiilor se citeşte bucuria atunci când se joacă, chiar dacă este un joc blând sau unul agresiv. Acesta este, din perspectiva copilului, primul scop al jocului: obținerea plăcerii. Ținându-l mereu ocupat prin joc, copilul îşi dezvoltă imaginația, creativitatea, gândirea logică, abstractă, simțul observației, vorbirea, memoria, motricitatea, simțurile.

Cum ții copilul ocupat la curte ori în fața blocului:

1. Să aibă gașca lui de amici. Jucându-se cu alți copii, puiul tău îşi dezvoltă şi spiritul de echipă şi solidaritate.
2. O petrecere ad-hoc. Sub umbreluță, o păturică, un suculeț și o prăjiturică de casă, jucăriile preferate și petrecerea e gata! Pot avea şi un invitat special la petrecere: cățelul sau pisica din curte.
3. Adăposturi pentru păsări. Roagă-i pe cei mici să caute în grădină frunze, pietre, ramuri. Cu puțin lipici şi ajutor de la tine, o căsuță minunată va prinde viață.
4. Spuneți ghicitori și proverbe!
5. Desene pe asfalt. Cumpără-i celui mic cretă colorată şi oferă-i un loc din curte unde poate desena în voie. Poate exersa ultimele litere sau cifre învățate.
6. Caută obiectul. Ascunde în curte o minge sau o altă jucărie şi roagă-ți copilul să o găsească. Dacă sunt mai mulți copii, jocul e mai distractiv.
7. Aruncă mingea! Aşezaţi în cerc, copiii trebuie să arunce mingea, ca la volei, de la unul la celălalt.
8. Nicio zi fără un concurs! De alergat pur și simplu, cu obstacole, nu contează! Trebuie să facă mișcare. Să respecte reguli, să învețe să câștige, dar și să piardă!
9. De-a v-ați ascunselea După doi ani îl poți învăța să se ascundă, să aștepte și să-și caute prietenii.
10. Șotronul. Prinde la orice vârstă, dar atenție la ghenunchi, să nu-i julească prea tare!
11. Număratul poate fi mult mai atractiv dacă se învață fără ca micuțul să-şi dea seama că face altceva decât să se joace. În afară de cântecelele tip numărătoare în care fiecare cifră este descrisă într-un mod magic şi plăcut sau asociată cu diverse obiecte şi animăluțe, există foarte multe rime şi ghicitori cu cifre care-i încântă pe copii. Puteți număra împreună câți peştişori sunt în acvariu, câți paşi faceți până la pătuț sau câte dungi sunt pe tricoul lui.
12. Citește-i înainte de culcare! După o zi de joacă intensă, așează-i liniștiți pe o păturică și spune-le o poveste. Sau să spună ei, că se pricep la înflorit realitatea!

Cum ții copilul ocupat ieșind în familie:

12. Plimbați-vă cu trotinetele/bicicletele. Începeți cu plimbări scurte şi pauze dese! E bine pentru copil, dar și pentru părinți.
13. Cumpără-i role! Dacă deja stă bine pe picioare, îndrăznește să-i iei role! Cu cască, cotiere și genunchiere!
14. Mersul pe jos face bine la orice vârstă. Când e bebe, cu căruciorul, după un an cu voi de mână. Va dormi neîntors la noapte!
12. Vizitați grădina zoologică! Povestește-i despre fiecare animal în parte, conform cu nivelul lui de înțelegere!
13. Faceți un picnic în pădure! Gustărici, apă, accesorii de joacă e tot bagajul de care ai nevoie!
14. Vizitați-vă prietenii! Dacă au copii de aceeași vârstă toată lumea câștigă: vorbiți aceeașți limbă cu toții!
15. Mergeți la ștrand!  Aici găsești zone amenajate pentru toate vârstele.
16. Plimbați-vă cu mijloacele de transport în comun! Reprezintă cea mai simplă metodă de a-l învăța repere importante din localitatea în care trăiți!
17. Du-l la spectacole ori la film! Muzica, teatrul pentru copii, festivalurile tematice ori filmele sunt o excelentă modalitate de relaxare în familie!
18. Mergeți la cumpărături cu buget fix! Nu trebuie să golești cardul, ia doar strictul necesar și fă mișcare!
19. Nu ratați niciun parc! Iar când ajungi acolo, fii o mamă activă, care se implică în joaca copilului său și nu sta pe telefon, pe o bancă la umbră!
20. Vizitați muzee! Dacă muzeul are ghid, roagă-l să povestească totul pe înțelesul copilului tău!

Cum ții copilul ocupat când ești la mare:

21. Înalță un zmeu pe plajă! Dacă adie puțin vântul ideea va reuși cu siguranță și toată plaja se va uita la voi!
22. Construiți castele de nisip! Amestecă-i nisip cu apă şi treceți la treabă. Cred că tati e un bun constructor!
23. Desenați pe nisip pur și simplu cu degetele puteți crea animăluțe, flori, stele.
24. Bebelușul în piscină. Bebe nu poate sta prea mult în mare, dar sub umbrelă, în piscinuță, cu jucărele din plastic îți poate face de cap zeci de minute în șir.
25. Ce am desenat aici? Desenează pe nisip mai multe cercuri cu câte un simbol în interior. Tu întrebi, de exemplu: „Unde este numărul triunghiul?“ (de exemplu), iar cei mici trebuie să-l arate.
25. În parcul de distracții. Majoritatea stațiunilor de pe litoral au zone de distracție care abia își așteaptă seara vizitatorii. Nu le ratați, copiii vor fi încântați!
26. Plimbați-vă seara pe plajă! Face bine la sănătate și este o activitate care relaxează fiecare mebru al familiei!

Cum ții copilul ocupat acasă, când plouă:

Bebeluși:

27. Zboară, bebe, zboară! Stai pe spate, pe ceva moale. Ridică gambele şi pune bebeluşul pe ele şi susține-l în tot acest timp de subsuori. Imită și zgomotele făcute de un avion!
28. Huța-huța, cu căluțul! Stai pe scaun şi aşază copilul pe genunchi, în funduleț, cu fața spre tine, ţinându-l de subsuori. Imită sunetul calului în galop. La început, dă din genunchi încet, urmând să accelerezi.

1,5-4 ani:

29. Baloane de săpun. El încă nu știe să le facă, dar îlvei ajuta să-și stimuleze atenția ți lateralitatea. După fiecare rundă de baloane, roagă-l să le urmărească cu privirea, sau să le atingă cu mâna numită de tine. („Atinge balonul cu mâna dreaptă!”)
30. Forme diverse din cocă. Prepară, împreună cu puiul tău, un aluat și întinde-l. Dă frâu liber imaginației copilului şi propune-i să deseneze pe aluat animale, forme geometrice. Apoi pornește cuptorul și coace-le!
31. Faceți puzzle! cu animale, imagini din povești, orice puzzle îi dezvoltă atenția și concentrarea.
32. Organizează „Parada jucăriilor”! Cheamă toți copii prietenilor cu jucăriile preferate și încingeți în sufragerie o paradă de toată frumușețea.

După 4 ani:

33. Stimulează-i memoria! Spune-i copilului să se ducă în altă cameră decât cea în care eşti tu şi să numere până la 10. În acest timp, în bucătărie pune pe masă câteva obiecte (o lingură, o farfurie etc.). Când cel mic termină de numărat, cheamă-l şi spune-i să privească, timp de 30 de secunde, obiectele. Apoi, acoperă-le cu un prosop şi roagă-l să-ți spună ce obiecte erau pe masă şi ce culoare avea fiecare.
33. Fă-i cunoștință cu literele! Chiar dacă nu ştie încă să citească, alege un text şi arată-i o literă. Cere-i apoi să caute în text toate literele identice cu cea arătată de tine. Profită şi pentru a-l învăța denumirea literelor. Acest joc poate fi realizat şi cu cifre.

Cum ții copilul ocupat la țară:

34. Magia poveștilor Poveştile spuse de bunica seara, înainte de culcare sunt cu siguranță, în continuare o activitate preferată de copii. Basmele îl vor ajuta pe micuț îmbăgățindu-i imaginația, vocabularul, cunoştințele şi ajutându-l să creeze o relație strânsă cu bunicii.
35. Buni e master-chef! Prăjiturelele preferate ale copilului tău vor şi mai gustoase dacă el sau ea o va ajuta pe bunica să le prepare. Acesta poate fi un exercițiu care să ajute copilul la dezvoltarea motricității, a abilităților gospodăreşti, dar şi a deprinderilor de viață.
36. Micul fermier. Bunicul îl poate învăța ce este de făcut în ogradă şi cum trebuie să aibă grijă de fiecare animal în parte, iar piciul tău va fi încântat de responsabilitățile noi care îl vor face să se simtă ca un om mare.
37. Grădinari în toată regula. Cultivarea legumelor îi va dezvălui ştrengarului tău multe lucruri noi despre plante şi despre cum acestea trebuie îngrijite pentru a creşte.
38. Mini-pomicultor. Culesul fructelor poate fi o activitate extrem de distractivă care face apel la o multitudine de abilităţi motorii, dar şi capacitățile perceptive şi la spiritul de observație al culegătorului.
39. Seara pozelor vechi. Ei vor învăța în acest fel din bogata experiență a celor mai în vârstă şi vor avea ocazia să cunoască în formă indirectă cum să rezolve diferite situații de viață.

Cum ții copilul ocupat la munte:

40. Faceți poze! Acasă veți putea întocmi împreună un album şi veți putea spune poveşti, după fotografiile făcute, antrenând în acest fel capacitatea de memorare a piticului tău dar şi limbajul acestuia!
41. Cățărări zilnice. Învață-l pe micuțul tău să iubească natura şi întăreşte-i plămânii cu aerul curat al muntelui.
42. Colecții naturale. Ajută-l pe copilul tău să colecționeze diferite obiecte specifice muntelui. Prindeți împreună insecte, adunați plante şi orice alte lucruri care să îi amintească de munte!
43. Mergeți cu telecabina! Profită de plimbare pentru a-i explica ce se vede dedesubtul vostru, pentru a-i arăta cât de mici devin lucrurile văzute de la distanță, pentru a-i explica despre termeni precum „aproape” şi „departe” sau „mic” şi „mare”.
44. Vara pe schiuri! Chiar dacă e vară, copilul poate învăța să meargă pe schiuri şi acesta va fi un antrenament excelent pentru sezonul rece. Îl va ajuta să îşi dezvolte motricitatea, coordonarea şi echilibrul şi va reprezenta pentru el o provocare.
45. Exerciții de răbdare. Ia cu tine un binoclu şi arată-i micuțului tău obicetele de-aproape. Arată-i păsările în cuiburile lor sau veverițele jucându-se pe pajişte, stând culcați pe burtă şi explicându-i că orice mişcare poate alunga animăluţele simpatice pe care doriți să le admirați.
46. Micul explorator. Mergeți pe diferite poteci şi învață-l să îşi aleagă puncte de reper pentru a se orienta! Jucați-vă astfel încât să regăsiți drumul pe care ați mai fost sau transformați-vă în cercetaşi care caută o comoară pierdută!
47. Jocuri de strategie. Construiți căsuțe din ramuri şi crengi, desoperiți locuri în care să vă ascundeți de ploaie, căutați plante nemaivăzute şi descoperiți în acest fel natura.
48. Lecția de geografie. Foloseşte-te de poze ale unor plante sau ale unor locuri pentru a-l provoca pe cel mic să le recunoască în realitate. Pentru cei mai mari, cu un limbaj suficient de dezvoltat şi un vocabular bogat, poți îngreuna jocul, provocându-l să recuncoască o anumită plantă doar după descrierea verbală.
49. Jocuri cu mingea. Nu doar la mare se poate juca cu mingea, ci și și la munte! La răcoarea brazilor, un joc cu mingea poate fi o activitate extrem de plăcută pentru întreaga familie.
50. Mergeți într-un parc de aventuri. În majoritatea zonelor turistice din țară sunt amenajate astfel de locuri care oferă experiențe de neuitat pentru mari și mici!