Pandemia de COVID-19 a schimbat drastic viețile familiilor din întreaga lume. Pe măsură ce şcolile, grădinițele şi creşele s-au închis, mulți părinți au rămas blocați în casă pe toată durata zilei, jonglând între sarcini precum îngrijirea copilului, munca cu normă întreagă şi alte responsabilități care s-au suprapus acestora. O altă provocare zilnică este să găseşti răspunsul la întrebarea „Ce mâncăm astăzi?”.

Şi pentru a complica situația şi mai mult, cumpărăturile în momente de panică şi problemele în sistemul de distribuție alimentară fac dificilă găsirea unor produse. Iar pentru multe persoane, şomajul şi pierderea veniturilor obişnuite transformă cumpărăturile de produse alimentare într-o provocare financiară suplimentară.

Deşi, din motive uşor de înțeles, mulți părinți optează pentru produse semipreparate şi procesate ca alternativă rapidă şi la preț redus de a hrăni familia, există opțiuni convenabile, accesibile şi sănătoase.

Potrivit UNICEF, există cinci metode care vă vor ajuta să le oferiți copiilor o alimentație variată, hrănitoare, care să le susțină creşterea şi dezvoltarea şi care, totodată, are rolul de a cultiva obiceiuri alimentare sănătoase.

Mențineți aportul de fructe şi legume

Cumpărarea, depozitarea şi prepararea legumelor proaspete pot fi tot atâtea provocări pe durata izolării, mai ales când părinților li se recomandă să limiteze ieşirile din casă. Dar, oricând este posibil, este important să le asigurați copiilor o dietă care să conțină fructe şi legume din abundență.

Nu irosiți nicio şansă de a folosi produse alimentare proaspete. Aşa cum fructele şi legumele pot fi consumate proaspete, la fel de bine pot fi congelate, după caz, şi vor reține majoritatea substanțelor hrănitoare şi aromelor.

Folosirea legumelor proaspete pentru a găti porții mari de supă, tocănițe sau alte feluri de mâncare le va prelungi valabilitatea şi va oferi opțiuni alimentare pentru mai multe zile. Şi unele feluri de mâncare gătită pot fi congelate şi apoi reîncălzite rapid pentru consum.

Alegeți alimente deshidratate sau conserve când produsele proaspete nu sunt disponibile

Produsele proaspete sunt aproape întotdeauna cea mai bună opțiune, dar, când nu sunt disponibile, puteți apela la multe alternative sănătoase cu depozitare şi preparare uşoare.

Conservele de fasole boabe şi mazăre, care oferă substanțe nutritive din abundență, pot fi depozitate timp de luni şi chiar ani şi pot fi gătite în multe feluri.

Peştele gras conservat, precum sardinele, macroul sau somonul, este bogat în proteine, acizi graşi Omega-3 şi multe vitamine şi minerale.

Conservele de peşte pot se pot consuma reci în sandvişuri, salate sau paste, dar şi calde, dacă sunt integrate într-un fel de mâncare.

Legumele conservate, precum tomatele, tind să rețină o cantitate mai redusă de vitamine spre deosebire de legumele proaspete, dar sunt o variantă de rezervă foarte bună atunci când nu sunt disponibile în forma proaspătă sau congelată.

Legumele uscate precum fasolea boabe, leguminoasele şi gramineele precum lintea, mazărea spartă, cuşcuş sau quinoa sunt, de asemenea, hrănitoare, neperisabile şi gustoase, accesibile şi sățioase.

Boabele presate de ovăz cu lapte sau apă sunt o opțiune excelentă pentru micul dejun şi pot fi combinate cu iaurt, bucăți de fructe sau stafide.

Faceți stocuri de gustări hrănitoare

Deseori copiii au nevoie de una-două gustări pe zi pentru a rămâne în formă. În loc de gustările dulci sau sărate, optați pentru variante mai sănătoase precum nucile, brânza, iaurtul (preferabil neîndulcit), bucăți de fructe proaspete sau deshidratate, ouă fierte sau alte opțiuni sănătoase, disponibile local.

Aceste alimente sunt hrănitoare, mai sățioase şi contribuie la adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung.

Limitați consumul de alimente înalt procesate

Deşi folosirea produselor proaspete nu este întotdeauna posibilă, încercați să limitați cantitatea de alimente înalt procesate din coşul dumneavoastră de cumpărături. De cele mai multe ori, produsele semipreparate, gustările şi deserturile preambalate au un conținut ridicat de grăsimi saturate, zaharuri şi sare.

Dacă, totuşi, optați pentru alimente procesate, verificați eticheta şi încercați să alegeți variantele mai sănătoase cu conținut scăzut de astfel de substanțe. De asemenea, încercați să evitați băuturile îndulcite, în favoarea unor cantități mari de apă.

O metodă excelentă de a da aromă apei este adăugarea unor fructe sau legume, precum felii de lămâie, limetă, castravete sau fructe de pădure.

Faceți din gătit şi ora mesei un obicei important al familiei

Gătitul şi luarea mesei împreună cu familia sunt ocazii extraordinare de a cultiva obiceiuri sănătoase, de a întări relațiile familiale şi de a vă simți bine împreună. Ori de câte ori puteți, implicați copiii în pregătirea mesei; copiii mici pot ajuta la spălarea vaselor şi sortarea alimentelor, iar copiii de vârste mai mari pot realiza sarcini mai complexe şi pot aşeza masa.

În măsura posibilităților încercați să respectați orele de masă ale familiei. O astfel de structură şi rutină poate contribui la reducerea anxietății copiilor în aceste situații stresante.

Sfaturi pentru alăptarea copiilor

Laptele matern rămâne un aliment de bază pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 24 de luni. Femeile diagnosticate pozitiv cu COVID-19 pot continua alăptarea, dacă îşi doresc.

Totuşi, ele trebuie să respecte igiena respiratorie în timpul alăptării, să poarte o mască atunci când se poate; să îşi spele mâinile înainte şi după ce au atins copilul; şi să dezinfecteze în mod periodic suprafețele pe care le-au atins.

Dacă se simt mult prea rău pentru a continua alăptarea din cauza virusului sau a altor complicații, mamele trebuie să fie susținute pentru a le putea oferi nou-născuților lapte matern, în orice mod posibil.