Deseori, tulburările de limbaj la copii se observă până în jurul vârstei de un an și jumătate. Din momentul în care părinții observă primele semne ale întârzierii în comunicarea verbală la copil, este absolut necesar să se adreseze unui logoped. Adresarea timpurie la specialist vă garantează eficiența mai mare a corectării tulburărilor de limbaj.

Logopedul va pune diagnosticul şi va decide dacă este vorba de o simplă întârziere în dezvoltarea limbajului sau de altceva. Până la vârsta de 2 ani, majoritatea copiilor înțeleg mai mult de 300 de cuvinte. Când nu înțelege comenzi simple – de genul Ia-ți hăinuța! sau Hai să ne încălțăm! – cel mai probabil este cazul să consultăm o persoană specializată în dezvoltarea limbajului.

În articolul Warning Signs that May Mean Your Child Needs Speech Therapy, autorii enumeră 5 situații în care este nevoie să mergem cu copilul la logoped:

  • are un bagaj limitat de cuvinte (foloseşte sub 20 la 18 luni şi sub 50 până la 2 ani);
     
  • foloseşte un număr redus de sunete pentru a pronunța toate cuvintele pe care le ştie (detaliu care ține de o deficiență a articulării cuvintelor);
     
  • întâmpină dificultăți în înțelegerea comenzilor simple;
     
  • vorbeşte rar şi are greutăți în folosirea limbajului social (în interacțiunea cu alte persoane);
     
  • la 2 ani ar trebui să fie capabil să comunice un volum acceptabil de cuvinte şi să combine diferite cuvinte – dacă nu se întâmplă asta, posibil să existe o tulburare de limbaj.

Dislalia, bâlbâismul, mutismul psihogen, rotacismul, bradilalia, tahilalia şi afonia sunt printre cele mai comune tulburări de limbaj. Logopedul va pune un diagnostic şi, mai ales, va stabili o schemă de terapie în funcție de natura tulburării.