Comportamentul nostru alimentar se formează în primii ani de viață și depinde în mare măsură de felul în care hrana a fost privită în familia în care ne-am dezvoltat. Tendința de a considera că un copil trebuie să mănânce mult pentru a fi sănătos poate construi temelia unui viitor condamnat la o luptă continuă cu greutatea.
Apetitul micuțului tău se poate transforma în unul exagerat dacă se obișnuiește să consume cantități prea mari de mâncare în fiecare zi, mai ales dacă vorbim despre substanțe care produc dependență1 precum zaharurile sau grăsimile saturate.
Iată care sunt cele 5 semne care indică faptul că îți hrănești prea mult copilul și câteva sfaturi despre felul în care poți să-ți obișnuiești puiul cu un stil de viață sănătos:
„Nu mai pot!”
După ce ia câteva înghițituri, copilul tău împinge farfuria, mai mult sau mai puțin controlat, are tendința să se joace cu mâncarea și îți dă de înțeles că nu mai simte nevoia de hrană. Tu îi ordoni în mod ferm să-și termine porția, iar el îți spune mieros că „nu mai poate”.
Nu mai insista și nu-l obliga să se îndoape, la următoarea masă se va hrăni suficient. Controlează-i gustările și respectă un program de masă fix, astfel încât organismul lui să ceară hrană atunci când trebuie.
„Nu mi-e foame acum”
Dacă puiul tău îți spune că nu simte nevoia să mănânce la ora la care ar fi servit masa de obicei, înseamnă că stomacul lui a fost umplut în prealabil în mod exagerat. Ține cont de porțiile potrivite vârstei lui și nu-i impune cantități de hrană mai mari decât simte el nevoia să ingereze.
„Porția ta e cât a mea”
Un alt semn care îți arată faptul că micuțul tău mănâncă mai mult decât trebuie este acela că porția lui e aproximativ la fel de mare ca a ta, în condițiile în care ar trebuie să fie undeva la jumătate.
Cu cât îți înveți copilul cu proporții mai mari de hrană, cu atât crește probabilitatea ca el să devină un gurmand înfocat.
„Sunt supărat, vreau o bombonică”
Dacă primul lucru pe care îl faci atunci când copilul tău este supărat, iritat, obosit sau morocănos este să-i dai o gustare dulce, îi formezi un reflex extrem de dăunător pentru viitor. În aceste momente, o îmbrățișare sau o mângâiere rezolvă problema.
„Auu, mă strânge!”
Dacă hainele copilului tău încep să devina prea strânse în jurul pieptului, taliei sau al spatelui deși în lungime sunt potrivite, atunci trebuie să te gândești mai serios dacă regimul alimentar este corect.
Mulți părinți trec cu vederea acumularea de kilograme din pricina fenomenului „iubirii oarbe”, așa că ghidează-te după felul în care bluzițele și pantalonii i se așază pe trup.
Greșli pe care să le eviți:
- nu comanda mâncare la domiciliu, astfel încât copilul tău să fie tentat să aleagă cartofi prăjiți, paste sau pizza;
- pregătește tu feluri de mâncare sănătoase și nu-i oferi alternative;
- evită pe cât posibil restaurantele de tip fast-food;
- părintele este modelul copilului: dacă vei înfuleca chipsuri în fața televizorului cu o sticlă de suc acidulat lângă, așteaptă-te ca micuțul tău să facă la fel;
- nu-l impune pe copil să încerce un fel de mâncare nou;
- nu-l sili să-și golească farfuria;
- nu folosi mâncarea drept pedeapsă sau recompensă;
- nu-i interzice activități în aer liber, precum joaca împreună cu alți copii sau participarea la competiții sportive.