Când ești părinte, ai multe lucruri pe care trebuie să le dai mai departe copilului tău, ca el să devină o persoană integrată social. De la a spune “mulțumesc” și “te rog frumos”, până la spălatul mâinilor și al dinților, respectul acordat celor în vârstă, a mesteca cu gura închisă, iar lista lungă poate continua la nesfârșit. În timp ce părinții se străduiesc să își educe copiii, companiile cheltuiesc milioane de euro încercând să îi “educe” pe copiii noștri să cheltuiască mai mult ca să fie împliniți și fericiți!

Separa “ce vrem/ce dorim” de “ce avem nevoie”

Să nu crezi că un copil poate să vadă diferența dintre ce își dorește și ce are cu adevărat nevoie. Stai jos cu fiul sau fiica ta și faceți împreună două liste. O listă conține necesitățile copilului, “lista cu ce avem nevoie” și conține produse precum haine, pantofi, mâncare, rechizite, doctorii. Cealaltă listă conține lucrurile pe care copilul și le dorește și care nu sunt priorități, iar el trebuie ajutat să înțeleagă acest lucru: haine la modă, bijuterii, telefoane mobile, jocuri, produse electronice etc.

Comparați cele două liste și discutați despre diferența dintre ele. Scoate în evidența copilului că nu poate merge la școală fără pantofi, dar poate merge fără iPad. Copilul trebuie învățat să înțeleagă că toate cumpărăturile se fac din fondul comun de bani al familiei care are limitele sale, deci nu orice îi trece prin cap sau vede în reclame poate fi achiziționat, doar ca el să creadă că astfel este iubit și fericit. Iubirea părintelui nu se măsoară în numărul de cumpărături făcute pentru capriciile celui mic.

Spune “nu” și ține-te de cuvânt

Copiii învață de la vârste foarte fragede când părinții se răzgândesc dacă ei plâng și insistă suficient de mult. Deseori, ei învață că obțin ce vor dacă se milogesc. Data viitoare când te vei simți epuizat de insistența copilului de a i se cumpăra ceva și cedezi pregătind banii ca să plătești acel ceva care nu e necesar și nici nu e vreo ocazie specială pentru a i se cumpăra, oprește-te.

Ai spus o dată sau de mai multe ori “nu”? Atunci ține-te de el. Este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copil pe termen lung, deși pe moment lucrurile nu par deloc așa nici pentru el (care e dezamăgit că nu a obținut ce a dorit iar dorința lui e sinceră) nici pentru tine (te simți vinovat uneori; ai vrea să îi vezi chipul luminat de bucuria noii achiziții dar nu așa ești un părinte bun). Copilul trebuie să înțeleagă faptul că aceste cumpărături se fac conform unei gândiri și dintr-un buget anume, nu haotic. Altfel îl înveți să asocieze bucuria vieții cu cumpărăturile, lecție periculoasă de viață.

Practică răbdarea

Învață-ți copilul valoarea unei recompense întârziate. În vremuri în care toată lumea vrea lucruri mai rapid și mai ușor, a avea răbdare poate fi o lecție dificilă, dar este una care îi va fi de folos copilului pentru toată viața. Faceți împreună o listă numită “economisim pentru…” pe care poate scrie acele câteva lucruri pe care le așteaptă să le primească și pentru care economisește banii și lipiți lista pe peretele din camera copilului. Răbdarea înseamnă planificare.

Învață copilul să își câștige banii

Dacă copilul este sigur că trebuie neapărat să aibă un anume obiect, ajută-l să își câștige bani ca să îl cumpere. A depune efort ca să obțină ceva face ca achiziția să fie mai satisfăcătoare. Vei putea descoperi că atunci când copilul plătește cu banii din munca lui ceva ce își dorește, are mai multă grijă de el și îl apreciază mai mult decât atunci când i se oferă. Sunt multe cazuri în care ei renunță să își mai dorească cine știe ce extravaganță când realizează cât de mult efort și timp implică obținerea ei.