Copiii vorbăreți care te întâmpină cu gângureli delicate și cuvinte simple nu o fac doar pentru a fi drăguți și a-ți atrage atenția, ci pentru a se exprima și a-și exersa abilitățile de vorbire. Cercetătorii au identificat 25 de cuvinte pe care orice copil ar trebui să știe să le rostească până la vârsta de 2 ani.
Copiii care nu le însușesc până la această vârstă nu sunt neapărat doar mai puțin vorbăreți, pentru că anumiți specialiști consideră lipsa comunicării drept un semn al autismului, ale întârzierilor de dezvoltare sau ale dificultăților în ceea ce privește auzul.
„Mama", „tata" și „pa pa" sunt cuvinte aproape universale pe care un copil ar trebui să le cunoască printre primele, însă experții americani au întocmit o listă cu 300 de cuvinte pe care copiii le rostesc atunci când încep să vorbească și 25 dintre ele par cele mai comune.
Nu știm dacă și în limba română sunt aceleași, dar cu siguranță este vorba despre cuvinte simple, pe care cei mici le aud de la părinți, de la televizor sau radio, din cântece și povești potrivite vârstei lor.
Părinții care se tem de faptul că micuții lor ar putea vorbi abia mai târziu decât majoritatea, ar trebui să ia în calcul renunțarea la televizor. Există o serie de cercetări care atestă faptul că cei mici învață și imită mai repede atunci când sunt implicați în conversații reale decât atunci când sunt expuși la tehnologie.
Din asta trebuie să înțelegi că datoria ta, ca părinte, este să îi oferi copilului dialog și să devii tu însuți un model de urmat chiar și în privința comunicării și a dezvoltării limbajului, să fii vorbăreț cu el și să îi explici lumea care îl înconjoară, să îi repeți numele jucăriilor sau ale obiectelor din camera lui, să îl stimulezi să încerce să repete cuvintele pe care le aude de la tine.
Asociația Americană pentru Avansarea Științei arată că cei mai mulți copii cu vârste mai mici de 2 ani au un vocabular care cuprinde 25 de cuvinte, conform profesorului Nan Bernstein Ratner.
„Atunci când un copil nu știe prea multe cuvinte până la vârsta de 2 ani, lipsa vocabularului în sine nu este singura problemă; dimpotrivă, acesta poate fi doar un semnal pentru o serie mai complexă de tulburări sau disfuncționalități", spune Ratner.
Cele 25 de cuvinte reprezintă fondul principal pentru vocabularul copiilor mici, nicidecum toate cunoștințele lor. Abilitățile lor de limbaj pot cuprinde între 75 și 225 de cuvinte până la vârsta de 2 ani, însă copiii care încep să vorbească mai târziu se limitează doar la un număr de 25 de cuvinte.
Experții sunt de părere că un copil obișnuit are, până la vârsta de 2 ani, un vocabular compus din aproximativ 50 de cuvinte, pe care este capabil să le lege deja în propoziții simple cu subiect și predicat, în expresii sau în enumerații.
Dacă nu se întâmplă la fel și cu copilul tău, ar fi indicat să verifici dacă nu există o altă problemă care îl împiedică să vorbească, precum dezvoltarea lentă a creierului, autismul sau problemele de auz. De cele mai multe ori însă, copiii care încep să vorbească mai târziu reușesc să îi prindă din urmă pe cei care au fost mai precoce.
Familiile bilingve nu ar trebui să se aștepte ca micuții lor să cunoască, la rândul lor, câte 25 de cuvinte din fiecare dintre limbile care se vorbesc în casă. Specialiștii sunt de părere că este în regulă ca aceștia să știe a rosti doar 25 de cuvinte, indiferent de limba în care le spun și le înțeleg.
Urechea muzicală a copiilor poate rezona mai mult cu una dintre cele două limbi auzite, așa că aceasta va avea prioritate în construirea vocabularului lor.
Sigur că este bine să îi expui la ambele limbaje, însă insistențele în a-i învăța să traducă sunt aproape inutile la această vârstă fragedă, pentru că abia după 3 ani creierul lor va fi suficient de dezvoltat încât să facă astfel de conexiuni.
Cele 25 de cuvinte pe care majoritatea copiilor mai mici de 2 ani le cunosc sunt urmîtoarele: mama, tata, bebe, lapte, suc, salut/bună, pa pa, da, nu, câine, pisică, minge, nas, ochi, banană, prăjitură, mașină, fierbinte/arde, mulțumesc, baie, pantofi, pălărie/căciulă/șapcă, carte, mai mult, a plecat.