Există mai multe mituri legate de constipația la copii și sugari, cum ar fi faptul că această problemă este inofensivă sau că dieta nepotrivită este mereu de vină pentru apariția constipației.

Constipația la copii este o problemă obișnuită, cauzele frecvente incluzând faptul că micuții se abțin uneori să meargă la toaletă când au nevoie sau trec prin modificări ale dietei. Din fericire, majoritatea cazurilor de constipație la copii sunt temporare. Semnele care indică faptul că un copil se confruntă cu constipația sunt faptul că are scaun de mai puțin de trei ori pe săptămână, are dureri de stomac, iar pe lenjeria intimă apar urme de scaun.

Constipația la copii nu este de obicei gravă, dar constipația cronică poate duce la complicații sau poate semnala o afecțiune de bază. Copilul trebuie dus la medic dacă constipația durează mai mult de două săptămâni sau este însoțită de febră, refuzul hranei, sânge în scaun, abdomen umflat, pierdere în greutate, o parte a intestinului iese din anus (prolaps rectal).

Cele mai răspândite mituri despre constipația la copii:

1. Bebelușii trebuie să aibă scaun în fiecare zi

Bebelușii și chiar copiii pot avea scaun în fiecare zi, o dată la două zile sau chiar de 3 ori pe săptămână. Atâta timp cât acestea arată normal și nu sunt dure, iar copilul nu are dureri la eliminarea fecalelor, acest lucru poate fi considerat normal și acceptabil.

2. O radiografie abdominală trebuie solicitată ca parte a diagnosticului unui copil constipat

Utilizarea de rutină a unei radiografii abdominale pentru diagnosticarea constipației funcționale nu este indicată. Cu toate acestea, poate fi indicată pentru un copil la care se suspectează impactare fecală și atunci când examenul fizic nu este posibil.

3. Creșterea aportului de apă poate ajuta la tratarea constipației

Din păcate, această practică nu s-a dovedit mereu eficientă. Liniile directoare actuale recomandă menținerea aportului normal de apă chiar și la copiii constipați.

4. Constipația poate fi tratată prin creșterea aportului de fibre

În mod surprinzător, această practică nu au fost încă validată drept eficientă, deși este uneori indicată. În general, se menține un aport normal de fibre pentru vârsta copilului, dacă medicul nu recomandă altfel.

5. Ca modalitate de tratament pentru un sugar constipat hrănit cu formulă, poate fi recomandată diluarea acesteia

Nu s-a dovedit că această strategie este sigură și eficientă. Dimpotrivă, poate pune în pericol aportul nutrițional al sugarilor.

6. Supozitoarele pot fi inserate regulat pentru a induce defecația

Acest lucru poate fi nu doar periculos pentru că poate provoca dependență, dar în multe cazuri va fi, de asemenea, traumatic. Un supozitor poate ajuta la eliminarea fecalelor reținute, dar nu trebuie utilizat zilnic.

7. Utilizarea regulată a lactulozei poate provoca dependență și, prin urmare, este periculoasă

Lactuloza - dacă este administrată în doza și pe durata potrivite - este sigură și eficientă. Poate fi administrată până când constipația este rezolvată.

8. Probioticele pot vindeca constipația

Din păcate, această indicație nu a fost validată, astfel încât această practică nu este recomandată clar. Până în prezent, dovezile nu sunt încă ferme pentru a justifica utilizarea de rutină a probioticelor, fie ca modalitate adjuvantă de tratament, fie ca modalitate primară.

9. Constipația este periculoasă, deoarece poate duce la perforarea intestinului

Aceste consecințe potențiale nu au fost dovedite, ci sunt doar temeri inutile, care pot crea panică în rândul copiilor sau părinților.

10. Copilul trebuie învățat să folosească toaleta încă de la vârsta de un an pentru a preveni constipația

Deși antrenamentul la toaletă este important în prevenirea constipației funcționale, a face acest lucru în mod obișnuit pentru toți copiii cu vârsta de un an poate fi chiar dăunător. Începutul mersului la toaletă depinde de dezvoltarea copilului. Poate să apară aproximativ între 2 și 4 ani, când parametrii motori și comportamentali ai copilului sunt mai bine definiți.

Cum se tratează constipația la copii

În funcție de circumstanțe, medicul pediatru poate recomanda:

Suplimente cu fibră fără prescripție medicală sau glicerină care să înmoaie scaunul. În cazul în care copilul nu are multe fibre în dietă, ar putea fi utilă adăugarea unui supliment de fibre fără prescripție medicală, cum ar fi suplimente cu tărâțe de psyllium sau metilceluloză. Cu toate acestea, copilul trebuie să bea cel puțin 1 litru de apă zilnic pentru ca aceste produse să funcționeze bine. Medicul va indica doza potrivită pentru vârsta și greutatea copilului.

Supozitoare cu glicerină. Acestea pot fi utilizate pentru a înmuia scaunul în cazul copiilor care nu pot înghiți pastile. Medicul va indica modul corect de utilizare a acestor produse.

Un laxativ sau o clismă. Dacă o acumulare de materii fecale creează un blocaj, pediatrul poate sugera un laxativ sau o clismă pentru a ajuta la eliminarea acestuia. Exemplele includ polietilenglicol și ulei mineral. De asemenea, atât sugarilor, cât și copiilor, li se pot face microclisme cu un complex activ de miere și polizaharide din aloe și nalbă. Nu îi da niciodată copilului un laxativ și nu îi face o clismă fără ca medicul să își fi dat acordul și fără să îți fi dat instrucțiunile privind doza adecvată.

O clismă efectuată la spital. Uneori, un copil poate fi atât de grav constipat încât trebuie să fie internat pentru o perioadă scurtă de timp pentru a primi o clismă mai puternică, care să îi curețe bine intestinul.

În plus, diferite abordări alternative pot ajuta la ameliorarea constipației la copii. Masarea ușoară a abdomenului copilului îi poate relaxa mușchii care susțin vezica și intestinele, contribuind la promovarea activității intestinale. De asemenea, poate fi încercată acupunctura. Această tehnică implică inserarea și manipularea unor ace fine în diferite părți ale corpului. Terapia poate ajuta în cazul în care copilul are dureri abdominale asociate cu constipația.

Pentru a preveni constipația, e bine să fii atent ca cel mic să bea suficientă apă de-a lungul zilei, să aibă un program stabil de mese și să mănânce mai multe legume și fructe și mai puține amidonoase și dulciuri. Deși copiii sunt în general energici și activi, dacă observi că cel mic nu are parte de suficientă mișcare, gândește-te cum îl poți ajuta să fie mai activ. Foarte important, când copilul e suficient de mare încât să înțeleagă, explică-i că e bine să meargă la toaletă atunci când simte nevoia, nu să se abțină pentru multă vreme.