Corpul unei femei se formează încă din copilărie, iar pentru ca dezvoltarea fizică să decurgă armonios, este foarte important ca intensitatea efortului fizic să corespundă vârstei. De foarte multe ori, antrenorii exagerează cu cerințele față de copii și nu țin cont de specificul vârstei sau de genul copiilor. Uneori și fetele cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani, în dorința de a atinge rezultate remarcabile în sport, decid să facă antrenamente de sine stătător și aleg niște exerciții absolut inutile și chiar periculoase pentru organismul lor aflat în dezvoltare. Despre ce exerciții fizice este vorba află în cele ce urmează.
Exercițiile pentru abdomen
Atunci când nu se respectă regulile de executare, acest exercițiu duce la o creștere a presiunii în cavitatea abdominală și, în consecință, la propulsarea în jos a organelor bazinului mic. Prin urmare, fetița ar putea avea ulterior un ciclu menstrual neregulat sau alte afecțiuni ale aparatului genital feminin.
Flotările
Acest exercițiu este mai potrivit pentru băieți și nu ar trebui făcut de către fetițe, pe motiv că articulațiile, încheieturile și coatele lor sunt destul de fragile, astfel încât orice presiune în plus poate avea urmări nedorite. Ar fi mai bine să înlocuiți flotările de la podea cu flotările de la perete.
Mersul în mâini
E aproape la fel (poate chiar mai mult) de periculos ca flotările de la podea, pentru că poate duce la osteocondroza cervicală precoce.
Ridicări de picioare din culcat
În loc să întărească abdomenul, acest exercițiu popular duce la tensiune musculară, care, la rândul ei, limitează mobilitatea articulațiilor șoldurilor. De asemenea, ridicările de picioare din culcat provoacă dureri menstruale.
Sărituri în înălțime, cu același picior dominant
Acest tip de sport modifică în timp poziționarea bazinului și duce la scolioză.
Tracțiuni la bară
Din cauza mușchilor slab dezvoltați ai brațelor, pot fi traumate articulațiile umerilor.
Săritura cu prăjina
Acest tip de sport este periculos pentru corpul fetițelor, pentru că poate provoca hernie de disc și diverse traume la nivelul genunchilor.
Sfoara longitudinală
Acest exercițiu modifică în timp poziționarea bazinului și duce la scolioză.
Toate exercițiile pentru brațe cu folosirea ganterelor (de la 2 kg)
Pot fi traumate articulațiile umerilor și ale coatelor.
”Podul”
Acest exercițiu contribuie la formarea unei posturi incorecte și la apariția herniei de disc.