Medicul Mihai Craiu scrie că 1 din 3 copii, mai mici de 3 ani, prezintă respirații șuierătoare care pot duce la bronșiolite acute.
„Unul din trei copii, cu vârsta mai mică de 3 ani, prezintă wheezing (n. r. respirație șuierătoare) cu debut acut, astfel încât ajunge la medic. Dacă este primul episod și apare în ziua a 2-a sau a 3-a a unei răceli obișnuite (cu febră, muci sau tuse), atunci îi spunem acestei boli bronșiolita acută. Mai ales la un copil care are sub vârsta de 1 an”, scrie medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Potrivit acestuia, nu e cazul ca părinții să se gândească la această afecțiune când „boala se repetă după vârsta de 2 ani”, când „boala se repeta frecvent (3 sau mai multe episoade cu wheezing)”, când afecțiunea „apare la un copil cu o maladie respiratorie preexistenta severă”, respectiv când „însoțește de diaree cronică”.
Specialistul îi sfătuiește pe părinți:
„90% din copiii care au ajuns să fie spitalizați cu wheezing au o boală virală. Mai ales în primii 3 ani de viață acest lucru este extrem de important. La copiii mici cel mai des produc wheezing acut infecțiile cu VSR (virusul sincitial respirator), cu rhinovirusuri, cu MPV (metapneumovirusul uman) și cu virusuri gripale. Dacă totuși este o infecție bacteriană (foarte rar), aceasta ar putea fi produsă de Mycoplasma sau de Chlamydia pneumoniae, la pacienții de vârstă școlară sau de Chlamydia trachomatis la sugarul mic, în primele luni de viață. Asta trebuie știut, ca să nu mai administrăm aiurea antibiotice (de tipul cefalosporinelor și gentamicinei) unui copil mic cu wheezing acut!!!.”