Expresia „mi-ai scos peri albi” ar putea fi un adevăr, atunci când e spusă de mame, se arată într-un studiu publicat în jurnalul Human Reproduction. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că femeile care aleg să aibă copii îmbătrânesc cu 11 ani mai devreme decât femeile care nu fac copii.
Oamenii de știință au analizat ADN-ul a 2000 de femei cu și fără copii
Aparent, experții au determinat acest lucru analizând o anumită componentă a ADN-ului uman: telomerii. Aceste componente ale ADN-ului sunt situate la capătul fiecărui cromozom, protejând ADN-ul împotriva degradării.
De fiecare dată când celula se regenerează, telomerul se scurtează încă puțin. Astfel, telomerii acționează ca un cronometru pentru celule. Cu cât telomerii sunt mai scurți, cu atât organismul este mai predispus la o varietate de afecțiuni și semne de îmbătrânire.
Pentru acest studiu, cercetătorii de la George Mason University din Virginia au analizat lungimea telomerilor din sângele a cca 2000 de femei din America, cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani.
Așa au ajuns la o descoperire uimitoare: femeile ce aveau copii aveau telomerii cu 4.2% mai scurți decât cele care nu aveau copii. Acest lucru se aplică indiferent de diferența de vârstă, greutate sau mediul socio-economic din care proveneau.
Există însă și studii care susțin contrariul
Cu toate acestea, autoarea studiului, Anna Pollack, recomandă interpretarea cu prudență a concluziilor, deoarece au existat studii care susțineau exact opusul: că femeile fără copii sunt cele care îmbătrânesc mai repede.
Din acest motiv, ea susține că ar mai fi nevoie de cercetări ulterioare care să clarifice și să confirme accelerarea îmbătrânirii celulare și să determine cauza exactă.
Cel mai probabil, susține autoarea studiului, ar putea avea legătură cu stresul indus de creșterea copilului mai degrabă decât cu nașterea propriu-zisă.