Bebelușii au nevoie de părinții lor la fel cum au nevoie să respire. Este vital pentru ei atât emoțional, cât și fizic, ca părinții să le fie alături tot timpul, pentru a avea grijă de ei, pentru a-i hrăni, pentru a-i îndruma și a le oferi dragostea necondiționată de care au nevoie pentru o bună dezvoltare.
Somnul alături de bebeluș este de asemenea o necesitate. Știi cât timp trebuie să dormi cu copilul tău? Nici 9 luni, nici 6 ani. Știința spune că ideal ar fi ca părinții să doarmă alături de copii până la vârsta de 3 ani.
De ce această vârstă?
În acești trei ani, copilul are nevoie să se simtă protejat, astfel încât să își consolideze legătura emoțională cu părinții, pentru a obține beneficii fizice și emoționale, arată un studiu condus de medicul pediatru Nils Bergman, de la Universitatea Cape Town din Africa de Sud.
Nils spune că părinții nu ar trebui să-și obișnuiască micuțul să doarmă în altă cameră până la această vârstă, deoarece copilul trebuie să fie alături de mama și tata și să se odihnească cu ei. Nils precizează că, în acest fel, atât copilul, cât și mama pot să se odihnească mai mult și pot ajunge la o legătură mult mai strânsă decât dacă fiecare doarme în propria sa cameră.
Conform cercetărilor lor, un copil este mult mai puțin stresat atunci când doarme cu mama lui, deoarece se simte mai protejat în toate aspectele, atât fizic, cât și emoțional.
Dezvoltare mai bună
Copiii care dorm bine vor avea o dezvoltare fizică, mentală și emoțională mai bună, deoarece vor avea parte de un somn sănătos, vor fi mai calmi tot timpul, vor învăța mai bine și vor avea un echilibru emoțional mult mai bun decât acei copii care nu se odihnesc noaptea. Nils leagă toate aceste aspecte direct cu odihna cu părinții. Dacă dorm cu părinții, copiii se vor odihni mai mult decât dacă dorm singuri. Mai mult, se crede că micuții care dorm cu mamele cresc mai independenți.
Există printre părinți îngrijorarea că, dacă dorm cu copiii lor mici, nu vor dori să doarmă niciodată singuri. În realitate, specialistul spune că va veni un moment în care cei mici le vor spune părinților că vor să doarmă în dormitorul lor. Acest lucru va veni natural, când micuții vor căpăta încredere și siguranță.
Sindromul de moarte subită a sugarului
Mulți specialiști susțin că dormitul cu părinții poate crește sindromul de moarte subită a sugarului. În această privință, Nils precizează că sindromul de moarte subită este provocat adesea de fum toxic, perne mari, păturici sau jucării periculoase. Pentru a evita acest sindrom, medicul pediatru spune că mama nu trebuie să doarmă neapărat cu copilul în pat, ci în aceeași cameră.