Alăptarea este un subiect foarte intens dezbătut, principala temă de discuție fiind vârsta la care ar trebui să se oprească acest proces de hrănire. În timp ce unele persoane consideră că în jurul vârstei de 2 ani hrănirea la sân a copilului ar trebui să se oprească, există și cazuri în care mamele continuă să facă acest lucru o perioadă destul de lungă de timp, chiar și după vârsta de 7 ani. Specialiștii susțin ambele variante și sunt de părere că avantajele și dezavantajele există de ambele părți.
Până la ce vârstă ar trebui alăptați copiii?
Pentru ca cel mic să fie sănătos și să se dezvolte corespunzător, medicii recomandă alăptarea până la vârsta de 6 luni. După depășirea acestui prag, în alimentația bebelușului ar trebui introduse și alte alimente, începând astfel perioada de diversificare. Chiar dacă se spune că odată cu trecerea timpului laptele matern își pierde din proprietăți, medicii nu interzic mamelor să își alăpteze copiii, chiar și atunci când acest lucru se întâmplă la vârste destul de mari, inclusiv atunci când cei mici merg la școală.
De preferat ar fi ca hrănirea la sân să se oprească în jurul vârstei de 2 ani, medicii fiind de părere că după depășirea acestui prag, copilului îi va fi mult mai dificil să se dezobișnuiască să facă acest lucru.
Beneficiile laptelui matern
Laptele matern are multiple beneficii pentru organismul copilului, reușind să lupte împotriva unor boli grave cum ar fi astmul, alergiile sau durerile de stomac. Lacey Barratt este fotografă și susține hrănirea la sân până la vârste destul de mari. Aceasta a promovat mai multe imagini în care erau fotografiate mămici care au ales să facă acest lucru, trecând peste prejudecățile celor din jur, potrivit thesun.co.uk. Mai mult, una din mămicile care a decis să își alăpteze copilul până la vârsta de 2 ani și jumătate a mărturisit că acest lucru a ajutat-o să evite apariția unei depresii postnatale.
Alăptatul până la vârste îndelungate nu este privit cu ochi buni în societate, oamenii catalogând acest lucru ca fiind lipsit de rațiuni și având conotații sexuale.