Statul pe telefon în timp ce alăptezi se poate dovedi benefic în măsura în care obții cu această ocazie informații de calitate, relevante pentru tine. Însă dacă acest obicei ajunge să te distragă de la suptul bebelușului sau chiar de la propria odihnă, poate reprezenta o problemă. Iată ce ne explică specialiștii!

Ce impact joacă statul pe telefon asupra procesului de alăptare?

Realitatea contemporană ne pune în fața unui fapt surprinzător, care ar fi fost incredibil cu o generație în urmă: telefonul (în ipostază sa actuală de smartphone) a devenit o extensie a noastră. Ne este greu să ne imaginăm o zi în care am putea să ne lipsim complet de el - chiar și în vacanță de multe ori devine indispensabil, căci simțim des nevoia să imortalizăm momentul, peisajul, mâncarea, să filmăm sau să facem selfie-uri. Telefonul a devenit această „bagheta magică” prin care oricând putem putem comunica instantaneu și trimite mesaje, poze, filme, le putem posta, putem căuta informații într-o potențial nesfârșită bază de date disponibilă non-stop, ne putem relaxa cu diverse jocuri sau filme sau cărți (chiar și audio), ne putem face cumpărăturile online, ne putem monitoriza starea de sănătate cu diverse aplicații și câte și mai câte. 

Telefonul (smartphone-ul) este această super-unealtă, un instrument extrem de inteligent și util pe care tehnologia contemporană ni-l pune la îndemână - la propriu - lăsându-ne libertatea de a-l folosi cum credem de cuviință. Și cu această libertate vine și povara responsabilității de a-l folosi „inteligent”, cu măsură, de a nu abuza. Oricine se simte deranjat dacă în timpul unei discuții cu altcineva, cealaltă persoană se uită frecvent la telefon, scrie pe el, interacționează cu telefonul la fel de mult cât interacționează cu noi, pare mereu distrasă de el, și ne simțim ignorați, neinteresanți. Ca atare, poate că există niște reguli nescrise ale utilizării telefonului, astfel încât această utilizare să nu consume prea mult din timpul nostru și din relațiile cu cei din jurul nostru.

Pentru o mamă care tocmai a născut, telefonul este adesea principalul mod de a rămâne conectată cu ceilalți și este cu atât mai indispensabil pentru a o ajuta să se simtă mai puțin izolată, alienată.

Pe vremuri, oamenii trăiau în comunități și nașterea unui copil nu presupunea o izolare îndelungată a mamei de comunitate. În zilele noastre, mamele petrec mult timp singure acasă cu bebelușul, izolate de ceilalți, lipsite de posibilitatea de a socializa zilnic cu alte mame, de a avea modele, referințe, neștiind dacă ceea ce fac este bine sau nu, simțind nevoia de informare, confirmare, validare, de conectare cu alte mame sau pur și simplu cu alte persoane. A fi non-stop la dispoziția unei alte ființe umane - bebelușul - care este dependent de prezența și grija mamei 100%, este foarte epuizant și stresant, mamele mai au nevoie și de pauze, și de odihnă, și de relaxare. Și aici tot telefonul este la îndemâna mereu: și pentru relaxare, cât și pentru comunicare, informare, socializare etc.

Există, totuși, anumite aspecte la care este important să fie atentă mama, și mai ales mama unui nou-născut (bebelușul cu vârsta între 0-28 zile), atunci când folosește telefonul în timp ce alăptează. 

Atașarea cat mai bună și poziția bebelușului la sân

În primul rând, este nevoie ca mama să se concentreze asupra alăptării și bebelușului ei, în special în prima lună de viață, dar și ulterior, întrucât cantitatea de lapte pe care o produc sânii mamei poate fi influențată de atașarea la sân, de frecvența alăptărilor și de cât de viguros suge bebelușul în timpul alăptării. Este foarte important ca de la primele alăptări mama să se asigure că bebelușul este atașat bine la sân - cuprinzând cu gura sa cât mai mult din areola sânului, nu doar mamelonul. Gurița bebelușului ar trebui să fie plină de sân pentru ca mamelonul să-i ajungă în spatele cerului gurii. Ceea ce mama ar trebui să vadă este gurița căscată cât mai mult pe sânul ei, cu un unghi cât mai mare între buzele bebelușului, buze care ar trebui să fie răsfrânte pe sân. De asemenea, o atașare corectă presupune ca bărbia bebelușului să fie cufundată în sânul mamei, iar nasul poate să atingă cu vârful sânul, sau poate fi la câțiva milimetri (nu mai mult) distanță de sân. 

Indiferent în ce poziție este alăptat bebelușul, e important să fie una comodă pentru mamă (întrucât la alăptare exclusivă mama alăptează de cel puțin 8 ori în 24h) și e foarte important că și bebelușul să fie într-o poziție comodă, adică urechea-umărul-șoldul lui să fie aliniate, ceea ce înseamnă ca nasul și buricul lui să fie aliniate, pentru ca fața și burtica lui să fie ambele în același plan. Fața bebelușului este îndreptată spre sânul mamei, este nevoie că și burtica lui să fie în același plan cu fața lui, pentru ca el sa nu sugă cu capul răsucit, ar fi un supt incomod pentru el și probabil ineficient.

Continuarea