Cafeaua face parte din lista cu alimente contraindicate când alăptezi? Mama ta o să-ți spună că da, noi îți spunem că nu, dacă iei în calcul câteva elemente de siguranță.
Există convingerea că în primele luni de viață ale copilului alăptat la sân cafeaua este contraindicată pentru mamă. Și asta pentru că se știe că principalul coumpus activ din cafea, cafeina, trece în laptele matern, iar bebelușul reacționează promt la aceasta. Plânge mult, nu poate să doarmă sau este foarte agitat. De cealaltă parte este femeia-mamă. Somn puțin, oboseală și frustrare. O ceașcă de cafea pare uneori un adevărat elixir, o gură de aer și o pilulă cu energie. Unde este adevărul?
Ce mănânci când alăptezi?
Un studiu publicat în Jurnalul de Pediatrie, nu confirmă faptul că bebelușii mamelor care alăptează și care consumă cafea au probleme cu somnul. Cercetătorii au măsurat consumul de cofeină în cadrul unui grup de peste 800 de femei care au băut cafea și care au alăptat în același timp, și nu s-a putut stabili nicio corelație între somnul copilului și consumul de cafea al mamelor.
Însă este foarte important de precizat că asta nu înseamna că femeile care alăptează pot bea câtă cafea vor și că pot mânca ciocolată. Danielle Martin, medic pediatru, șeful clinicii de Obstetrică din Toronto explică:
„Există, probabil, nu un risc pentru copil, în cazul în care femeile beau mai mult de o ceașcă de cafea pe zi, dar numai de la două-trei cești de cafea pe zi în sus, dar efectele negative nu au nicio legătură cu somnul bebelușului. Cafeina este un diuretic, ceea ce înseamnă că un consum crescut de cafea o să determine reducerea cantității de lapte prin stimularea diurezei. Una din condițiile pe care trebuie să o respecte o femeie care alăptează, pentru binele ei și al copilului este acela de a se menține foarte bine hidratată. În ceea ce privește cafeina din cafea și ciocolată acesta nu aduce niciun prejudiciu pentru somnul copilului, atâta vreme cât femeia nu bea mai mult de două cești de cafea pe zi, și dacă respectă regula de a bea un pahar mare de apă după fiecare masă a copilului.”
Medicii și pediatrii au fost unanimi în a recomanda femeilor să se bazeze pe instinctele lor. Sfatul lor este ca femeile să reducă cafeaua dacă au indicii că aceasta îl tulbură pe copil, deși nu există nicio legătură care să fi fost dovedită științific.
În plus recomandarea medicilor este aceea ca alăptarea să se potrivească cu stilul de viață al femeii.
Femeile nu trebuie să privească și să accepte alăptarea ca fiind o corvoadă, care aduce regim de viață sever și restricții alimentare. Femeia care alăptează trebuie să fie relaxată și calmă, fericită și mulțumită, pentru că în felul acesta poate alăpta mai mult.
În concluzie: poți bea una, două cești de cafea pe zi. Te vor face să te simți în formă și să ai mai multă energie. Cafeaua funcționează și ca un eficient antidepresiv, dar și ca stimulent neurocerebral. Cafeaua nu este un aliment toxic sau dăunător, ba chiar dimpotrivă. Singura grijă pe care trebuie să o ai este să te păstrezi bine hidratată. În rest, un singur îndemn: fiți fericite și alăptați-vă copiii!