mamaplus

Pediatru: ”Laptele din sân nu se pierde dintr-o dată. Nu-i un robinet ce se închide brusc!”

-
//
11.02.2020

Cauza cea mai frecventă de renunțare la alăptatul natural este în peste 95% din situații, una nejustificată sau falsă. Tocmai de aceea, proaspetele mămici ar trebuie să se informeze din timp despre cauzele cantității insuficiente de lapte produs și care ar fi pașii corecți pe care ar trebui să-I întreprindă în astfel de situații. Mai multe detalii aflați în continuare de la medicul pediatru Raluca Simona Bodea.

”Toată lumea știe că alăptatul la sân e esențial pentru copilul mic până la un an! Problema e ce ne facem când nu prea merge treaba cu alăptatul, când întâmpinăm dificultăți? Ce facem atunci? Ce decizie luăm?

Vă rog! Nu dați imediat fuga la farmacie să cumpărați lapte praf, ceaiuri și pastile ”naturiste”, care în peste 90% din situații nu funcționează. Laptele din sân nu piere dintr-o dată, la nici o femeie. Nu-i un robinet care se închide brusc! Uneori, cu străduință, alăptarea naturală mai poate dura încă 3-4 luni, până la dispariție.

”N-am lapte suficient!”…”Nu mai vrea laptele meu!”

Chiar?! Și cineva, oricine, din familie sau de aiurea, sugerează imediat să se dea completare cu lapte praf. Rapid! Ca să nu înfometăm copilul!

Nu se evaluează situația științific. Nu se măsoară cantitățile, nu se cântărește copilul, nu se așteaptă rezultatele evaluării… Nu se face proba suptului. Toată lumea se sperie că se înfometează copilul și renunță. Prea ușor! Fără o consiliere de specialitate.

Modalitatea de a face din alăptat un succes este insistența plină de răbdare de a pune copilul cât mai des la sân în primele zile și săptămâni de viață și de a evita pe cât posibil formulele de lapte praf, ceai  sau apă, administrate cu biberonul.

Chiar dacă producția de lapte de mamă scade, acest proces nu se face de azi pe mâine, ci lent, în zile, așa că continuați alăptarea cât se poate mai mult și cereți sfatul specialistului pediatru, împreună cu care veți hotărî ce este de făcut. Suptul este un act reflex, care dă satisfacție egală și mamei și copilului. NU forțați! Nu planificați! Nu intelectualizați prea mult!”, a specificat pediatrul Raluca Simona Bodea pe blogul său.