În primul rând, orice mămică aflată într-o astfel de situație ar trebui să fie conștientă de faptul că procesul de înțărcare a copilului nu e deloc ușor și cere multă blândețe, acuratețe, răbdare și mai ales determinare.
Chiar dacă alăptarea pare să dureze o veșnicie, ei bine, vine acel moment când bebelușul trebuie întărcat. Motivul determinant poate fi din ambele părti. Poate că bebelușul nu mai acceptă sânul sau simți că nu o mai faci cu plăcere. Ambele motive sunt perfect valabile.
Construiește-ți o strategie în baza acestor pași esențiali:
1. Gândește-te la o anumită periodă de timp pentru această acțiune, la finalul căreia să oprești complet alăptarea. O perioadă de 3 săptămâni să zicem.
2. Elimină câte o sesiune de alăptare zilnică odată la 3 zile, apoi la 2 zile apoi câte una în fiecare zi.
3. Dacă înțărcarea se face până la vârsta de 12 luni a bebelușului, înlocuiește acel lapte de la sesiunea de alăptare eliminată cu lapte formulă sau laptele tău pompat din timp.
4. Elimină prima sesiune de alăptare a zilei și ultima sesiune.
5. Treptat, corpul va produce mai puțin lapte deși vei avea lapte încă 2-3 săptămâni.
6. Dacă sânii tăi devin plini de lapte - de parcă ar vrea să explodeze, pompează sau stoarce manual o cantitate mică de lapte, doar pentru a te simți mai bine.
7. Pentru a descuraja producția de lapte, bea ceai de salvie - care are proprietăți recunoscute de încetinire a producției de lapte matern. În loc de ceai, poți folosi și tinctura de salvie, 30-60 picături de tinctură, de 3-6 ori pe zi.
Înțărcarea bruscă nu este deloc ușoară pentru corpul mămicii
Odată ce producerea de lapte este stabilă, înțărcarea bruscă va cauza cu siguranță anumite schimbări fizice. Sânii tăi vor continua să producă lapte o perioadă de timp. Dacă producția laptelui nu se oprește după o perioadă, sânii vor deveni angorjați și este posibil să se dezvolte mastita. În același timp, vei experimenta și scăderea bruscă a nivelului de prolactină, iar aceasta îți poate spori sentimentul de depresie.