Cu siguranță, de când alăptezi ai avut și tu parte de tot felul de sfaturi și recomandări din popor, pe care nici nu știi probabil dacă ar trebui să le tratezi ca atare sau să le ignori. Unul dintre aceste sfaturi se referă la alăptarea copilului, dar mai cu seamă la alimentația ta în această perioadă. Sunt voci care afirmă că o mamă care alăptează ar trebui să mănânce din belșug, pentru a avea lapte ”cât mai bogat în vitamine și nutrienți pentru copil”. Să fie oare chiar așa?
Femeile care alăptează într-adevăr simt și constată că le este foame mai mult și mai des decât înainte și acest lucru este absolut normal. Corpul mamei depune un efort mare pentru a produce laptele necesar bebelușului. În medie, o mamă are nevoie de 500 de calorii în plus față de o femeie care nu alăptează, dar acest lucru nu este absolut necesar, ci depinde de câțiva factori principali, cum ar fi:
- Greutatea mamei (inclusiv raportată la înălțime).
- Activitatea fizică depusă de mamă în perioada alăptării. Unele mame sunt mai sedentare și preferă să stea acasă cu copilul, în timp ce altele fac plimbări, exerciții fizice sau înot.
- Modul în care funcționează metabolismul – mai rapid sau mai lent.
- Frecvența alăptărilor.
Cât trebuie să mănânce o mamă care alăptează?
Chiar dacă știm că, în medie, o mamă care alăptează are nevoie de aproximativ 2000-2500 de calorii pe zi, nu trebuie să ne apucăm să le numărăm la fiecare pas. Mai important decât număratul caloriilor ar fi să ne ascultăm organismul și să acționăm ca atare.
Decât să luăm 2-3 mese copioase de-a lungul zilei, este mai recomandat să luăm mai multe mese mici într-o zi și să intercalăm între ele snacksuri sănătoase, cum ar fi un fruct proaspăt sau un pumn de fructe uscate, morcovi cruzi sau un iaurt. Până la urmă atât sănătatea mamei cât și a copilului depinde nu de cantitatea mâncării ingerate, ci de calitatea ei.
Prin urmare, în timpul alăptării ar trebui să eviți următoarele lucruri:
- Să mănânci în cantități nelimitate, pe motiv că ”așa îmi cere corpul„, ”oricum voi slăbi” sau „doar așa voi produce lapte matern din belșug”;
- Să te apuci să ții diete drastice sau pur și simplu să te înfometezi pe motiv că vrei să scapi mai rapid de kilogramele în plus.
Deși, într-adevăr, în perioada alăptării avem nevoie de mai multă hrană decât de obicei, trebuie să știm cum să facem diferența dintre adevăratele semnale ale organismului și mâncatul compulsiv din plictiseală sau din alte motive inventate.