mamaplus

De ce este diferit laptele matern produs în timpul zilei față de cel produs în timpul nopții

-
//
10.10.2019

Alăptarea este fundamentală în creșterea și dezvoltarea copilului. Este indispensabilă în legătura creată între mamă și nou-născut și are beneficii mari pentru sănătate. Alăptarea reprezintă unul dintre cele mai bune momente atât pentru copil, cât și pentru mamă.

De aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii să fie hrăniți numai cu lapte matern în primele șase luni de viață.

Dar, dincolo de a cunoaște beneficiile alăptării și de a recunoaște importanța mare pe care o are în sănătatea copiilor, de multe ori ignorăm câteva date destul de interesante, care ne pot ajuta să înțelegem mai bine acest proces extraordinar și să profităm de el cât mai mult.

Diferența dintre laptele matern în timpul zilei și nopții:

UNICEF explică faptul că laptele matern conține cantitățile necesare de vitamine, minerale, proteine, grăsimi și zaharuri care ajută bebelușul să crească sănătos.

Datorită acestor nutrienți, micuții vor avea oase puternice, energie, inteligență și un număr mare de anticorpi care ajută la întărirea sistemului imunitar. Astfel, pot fi evitate alergiile, bolile, infecțiile și alte amenințări care i-ar putea pune sănătatea în pericol.

Pe lângă această combinație extraordinară de nutrienți și elemente esențiale în creșterea copilului, o cercetare publicată în revista științifică „Nutritional Neuroscience” a descoperit că laptele matern are diverse componente care variază ziua și noaptea și influențează somnul copilului. 

Conform acestui studiu, laptele are nucleotide, o substanță elementară din acizii nucleici (ADN și ARN), care își modifică concentrația pe parcursul zilei. Acest lucru, la rândul său, influențează somnul și odihna bebelușului.

Cu alte cuvinte, laptele matern se schimbă în funcție de ora din zi, ceea ce poate ajuta nou-născuții să doarmă mai bine.

Studiul a descoperit că laptele matern produs noaptea are concentrații mai mari de nucleotide, spre deosebire de laptele produs dimineața sau de-a lungul zilei.

Cercetătorii cred că creșterea pe timpul nopții a acestor nucleotide ajută bebelușul să se relaxeze și îl ajută să adoarmă mai repede.

În aceste condiții, dacă ești una dintre mamele care se mulg pentru a păstra laptele sau pentru a hrăni copilul când nu este lângă el, ar trebui să ții cont de momentul zilei în care faci acest lucru. 

Poți păstra laptele la frigider, iar în acest fel bebelușul tău poate beneficia de cele mai bune concentrații de nucleotide de care are nevoie în timpul zilei.

Sursa