Sânii se pregătesc singuri pentru ceea ce sunt programați, din punct de vedere biologic, să facă – hrănirea bebelușilor. Practic, de la debutul pubertății sânii se pregătesc, cu fiecare ciclu menstrual, pentru această misiune. În sarcină, sub influența hormonilor specifici are loc definitivarea acestei pregătiri, pentru momentul magic al întâlnirii cu bebelușul.
Cum îți dai seama că sânii se pegătesc singuri pentru alăptare?
Așadar, în timpul sarcinii este firesc să simțiți disconfort al sânilor, să sesizați creșterea lor în volum, pigmentarea mamelonului și a areolei (porțiunea din jurul mamelonului), să sesizați faptul că vasele de sânge de pe sâni devin mai vizibile, că la nivelul areolei apar niște fromațiuni similare unor bobițe (tuberculii Montgomery). În trimestrul al treilea de sarcină este posibil ca unele mame să sesizeze chiar și scurgeri ușoare de colostru. Toate aceste semne indică pregătirea sânilor pentru alăptare.
De-a lungul timpului s-au făcut diverse studii care au vizat pregătirea sânilor pentru alăptare, încă din timpul sarcinii. Acestea au arătat că nici frecarea lor cu un prosop aspru (da, chiar s-a făcut un studiu ce a vizat această pactică), nici exercițiile Hoffman (presiune aplicată pe mamelon cu ajutorul degetelor pentru a corecta mameloanele ombilicate), nici purtarea de scoici pentru sân nu au efecte semnificative astfel încât să fie recomandate de rutină în îngrijirea prenatală a sânilor. Studii efectuate pe purtarea unui dispozitiv ce aplică sucțiune constantă pe mameloanele ombilicate în timpul primelor două trimestre de sarcină au arătat rezultate promițătoare în corectarea parțială a acestei probleme.
Ce facem cu mameloanele plate și ombilicate?
Un număr extrem de mic de mame chiar au mameloane ombilicate (acel tip de mamelon care la presiunea aplicată pe el, deci și în timpul suptului bebelușului, se retrage în interior). Majoritatea mamelor cu mameloane ombilicate au de fapt mameloane protractile în timpul alăptării.
Cum vă puteți da seama dacă mameloanele sunt ombilicate sau nu?
Cum vă puteți da seama de asta? Efectuând așa numitul test pinch. Ce presupune acesta? Poziționați degetul mare, respectiv degetul arătător la baza mamelonului, spre marginile areolei. Apăsați în același timp cu cele două degete. Dacă mamelonul iese în afară, el nu este cu adevărat ombilicat.
Atât mamele cu mameloane așa zis plate, cât și cele cu mameloane ombilicate pot alăpta. Bebelușul nu se atașează doar de mamelon, ci își formează o tetină și din porțiunea din jurul mamelonului, ca atare sârcurile mamei nu trebui să arate ca tetina unui biberon pentru ca alăptarea să se producă. În unele cazuri însă este nevoie de sprijinul unui consultant în alăptare și de un plan de alăptare bine pus la punct, dar și de practici care sî încurajeze alăptarea imediat după naștere.
Trebuie să spălăm sânii înainte de fiecare alăptare?
Una din modificările prin care trec sânii în pregătirea pentru naștere e și apariția așa numiților tuberculi Montogmery pe areolă, dar și mărirea celor deja existenți. Tuberculii Montgomery sunt de fapt niște glande în miniatură, ce au rolul lor aparte în alăptare. Studiile au arătat că eliberează un miros specific la care bebelușul reacționează, ipoteza fiind că în felul acesta ajută la ghidarea bebelușului către sânul mamei, declanșând o serie de reflexe ce asistă bebelușul în atașarea la sân. Bebelușii sunt capabili să detecteze acest miros specific și să reacționeze la el preferențial, comparativ cu alte mirosuri.
Spălarea excesivă a sânilor înainte de alăptări, poate predispune la iritații.
Aceleași glande Montgomery elimină niște secreții uleioase ce au rol în lubrifierea și protejarea mamelonului dar și secreții de lapte matern (cu proprietățile sale antimicrobiale aferente).
Așa se face că deși avem un singur studiu care a arătat că spălarea frecventă a sânilor cu săpun înainte de alăptări poate duce la iritații la nivelul sânilor, recomandarea la ora actuală este ca mama să NU spele de rutină sânii cu apă și săpun înainte de fiecare alăptare, pentru că astfel ar îndepărta secrețiile cu rol protector eliberate de glandele Montgomery. Se consideră că igiena uzuală zilnică (dușul zilnic în care putem spăla și sânii cu un săpun blând) este suficientă pentru mama care alăptează. Sânii nu sunt și nici nu trebuie să fie sterili. Sunt colonizați atât la interior cât și la exterior , pe piele, cu bacteriile ce formează microboiomul. Aceasta are un rol important în colonizarea sănătoasă a bebelușului cu bacetrii bune și la dezvoltarea sănătoasă a microbiomului acestuia.
Excepția de la regula de a nu spăla sânii înainte/după fiecare alăptare
Există însă o excepție de la regula de a nu spăla excesiv sânii. Aceasta este dată de situația în care la nivelul mameloanelor apar ragade (răni) deschise. Toaletarea acestora ar trebui să țină cont de regulile generale pe care le aplicăm în abordarea oricărie răni deschise de la nivelul pielii. În aceste situații se recomandă spălarea sânilor (de regulă după alăptări) cu apă și săpun sau cu o soluție salină, pentru a preveni suprainfectarea bacteriană.
În concluzie, ce să faci și ce să nu faci în pregătirea sânilor pentru alăptare?
NU e cazul să:
- Frecați sânii cu un prosop aspru, în timpul sarcinii sau după naștere pentru a preveni ragadele / rănile. Cea mai bună prevenție a ragadelor e dată de o atașare corectă la sân;
- Aplicați creme speciale pentru mameloane înainte de naștere în ideea de a preveni ragadele;
- Luați stimulente de lactație (ceaiuri sau capsule de creștere a lactației) înainte de naștere. Ele nu produc efectul scontat înainte de naștere, iar unele dintre ele pot avea contraindicații serioase administrate în timpul sarcinii.
Dar puteți să:
- Luați legătura cu medicul ginceolog și cu un consultant în alăptare IBCLC dacă suspectați că sunteți una din acele mame ce are mameloane cu adevărat ombilicate;
- Luați legătura cu medicul ginceolog și cu un consultant în alăptare IBCLC dacă nu ați sesizat modificări ale sânilor pe timpul sarcinii, care să arate pregătirea sânilor pentru alăptare;
- Luați legătura cu medicul în cazul în care aveți în istoric de dermatoze (eczeme, psoriazis, dermatită atopică etc.) manifestate la nivelul sânilor.