mamaplus

Coșmarul mamelor care alăptează: mastita. Care sunt cele mai bune remedii naturale

-
//
19.02.2021

Pe cât de frumos, special și unic este procesul alăptării, pe atât de neplăcute sunt afecțiunile care pot apărea pe parcurs. Printre ele este și temuta mastită, care reprezintă o infecție a țesutului mamar, când apare o durere insuportabilă la nivelul sânului afectat, mărirea în volum și apariția nodulilor. În unele cazuri, durerea poate fi chiar extrem de puternică, iar afecțiunea poate duce și la înroșirea/întărirea sânului afectat. Din fericire, există câteva remedii naturale care pot ajuta la combaterea mastitei.

Rece și cald

Ambele sunt de ajutor pentru reducerea durerii. Se aplică niște comprese calde cu 15 – 30 de minute înainte de alăptare pentru a slăbi blocajul cananelor și a facilita alăptarea, apoi după alăptare, se aplică timp de 15 – 30 de minute, comprese reci (gheață învelită în prosop) pentru a reduce inflamarea. Sunt recomandate de asemenea și băile calde cu sare de mare.

Echinaceea

Echinaceea este un imunostimulator și ajută organismul la combaterea infecțiilor. Dacă se folosește corespunzător acest remediu de la primul semn de inflamare, poate fi la fel de eficient precum antibioticele.

Foi de varză

Pe cât de neobișnuit poate să pară, folile crude de varză așezate în sutien, peste sânul inflamat, vor face minuni pentru reducerea inflamației. O foaie rece de varză funcționează ca o compresă pentru a reduce inflamația. Acest remediu cu varză nu doar reduce inflamația, dar ajută de asemenea și la desfundarea canalelor pentru a elimina infecția.

Usturoiul crud

Într-adevăr usturoiul nu este foarte bun pentru burtica bebelușului, însă face minuni pentru infecții. Cel mai bine este să se taie în felii cățelul de usturoi și să se înghită imediat cu apă.

Odihnă și alăptare

Unii experți în alăptare susțin că mastita poate fi un semn că mama este epuizată și are nevoie de odihnă sau a trecut prea mult timp de când nu a alăptat. Astfel recomandarea este simplă, mămicile trebuie să se odihnească și să se ocupe doar de alăptarea bebelușului.

Hidratarea

Consumul de apă este extrem de important în combaterea mastitei, astfel că deși ocupate și obosite, mămicile trebuie să nu uite să consume apă, cât mai multa apă.

Important: Ca în orice problemă medicală, cel mai bun remediu este prevenția. Alăptarea constantă previne blocarea canalelor, iar dacă bebelușul nu cere să fie alăptat suficient de des, este recomandată folosirea unei pompe de sân pentru golirea sânilor. Nu în toate cazurile remediile naturale pot combate mastita astfel că dacă simtomele se înrăutățesc sau nu dispar este recomandată vizita la medicul ginecolog pentru tratament.