Există anumite tipuri de pește pe care trebuie să le consumi atunci când vine vorba despre făt, dacă ești însărcinată sau de bebeluș, dacă alăptezi. Chiar dacă peștii conțin Omega 3, pe de altă parte, pot conține o cantitate mare de mercur. Știai că mercurul din pește poate afecta negativ dezvoltarea bebelușului?

mamaplus

Alimentația ta devine importantă pentru sănătatea și dezvoltarea copilului, atât în perioada de sarcină, cât și în timp ce alăptezi. Peștele este o sursă naturală de acizi grași esențiali Omega 3 și proteine, ambele surse fiind bune pentru sănătatea copilului. Știai că mercurul din pește poate apărea în laptele de mamă și poate altera sistemul nervos al fătului? Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA se gândește să recomande femeilor care alăptează creșterea consumului de pește cu un conținut scăzut de mercur, scrie Mom Junction.

Studiile arată că expunerea la o cantitate mai mare de mercur în perioada prenatală poate provoca un impact negativ la testele de atenție și memorie efectuate de copii. Un studiu realizat de specialiștii din cadrul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard reintegrează ideea că expunerea fătului la mercur poate altera creierul fătului. Ulterior, copilul poate avea întaârzieri în dezvoltarea sa, cum ar fi problemele de vorbit și de mers. De asemenea, pot apărea dificultăți de memorie, ale IQ-ului și de concentrare.

Tipurile de pește pe care trebuie să le eviți în timpul sarcinii, dar și în timpul alăptării sunt: pește-spadă, crustaceea crudă, carnea de rechin, macroul rege etc.

Agenția pentru Alimentație și Medicamente sfătuiește mamele să ofere posibilitatea ca fătul sau copilul să cunoască și valoarea nutrițională a peștelui. Vitamina D din pește este necesară creșterii și dezvoltării copiilor.

Poți consuma pește mai sigur, cum ar fi ansoa, hering, macrou, sardine, stridii, păstrăv de apă dulce, crab, scoici, pește Eglefin etc. În cantități moderate, poți consuma pești precum ton, Tilapia, somn, cod, somon sau creveți. După ce bebelușul apare, este mai indicat să reduci consumul de pește crud, cum este sushi-ul.

Ghidurile medicale și unele societăți medicale recomandă ca o femeie însărcinată să mănânce o cantitate de până la 340 grame de pește pe săptămână, aproximativ două porții medii.

„Gătește peștele până la o temperatură internă de 63 grade Celsius. Se consideră că peștele este făcut dacă se separă în bucăți și are un aspect opac pe toată suprafața lui. Gătește creveții, homarul și scoicile până devin alb-lăptoase. Prepară scoicile, midiile și stridiile până când li se deschide cochilia și nu le savura pe cele care nu s-au deschis”, precizează specialiști din cadrul clinicii Regina Maria.

Sursa