mamaplus

Care este legătura dintre laptele matern și obezitatea infantilă? Explicația medicilor

-
//
17.07.2020

Cercetătorii au descoperit, printr-un nou studiu, că compoziția laptelui matern diferă între mamele cu o greutate normală și mamele supraponderale și că variațiile metaboliților, găsiți în laptele matern, sunt posibili factori de risc pentru obezitatea infantilă, potrivit eurekalert.org.

„Se știa deja că obezitatea maternă este unul dintre cei mai puternici predictori ai obezității infantile. Obezitatea infantilă crește riscul diabetului de tip 2, dar și al altor complicații de sănătate. Scopul nostru este să identificăm cei mai timpurii factori de risc care prezic obezitatea la copii. Știm că unul dintre acești factori este expunerea nutrițională în perioada postnatală”, explică Elvira Isganaitis, endocrinolog.

În colaborare cu specialiștii de la Universitatea Oklahoma Health Science Center și de la Universitatea Minnesota, cercetătorii au analizat conținutul laptelui matern și au măsurat corpul copiilor (grăsime și mușchi) la o lună și la șase luni. La studiu au participat 35 de perechi mamă-copil. Mamele au fost clasificate în funcție de indicele de masă corporală pe care îl aveau înaintea sarcinii. Un indice mai mic de 25 este considerat normal, iar unul mai mare de 25 trece în categoria supraponderal/obez.

„Înainte de anul 2010, nu au existat foarte multe informații referitoare la compoziția laptelui matern, în afară de principiile macronutrienților de bază. Cercetarea noastră țintește dincolo de carbohidrații simpli, de proteine și de grăsimi”, spune David Fields, expert în diabetul pediatric.

Folosind progresul tehnologic al analizelor metabolomice (o tehnică folosită pe scară largă în studii, care implică moleculele mici implicate în metabolism), oamenii de știință au analizat concentrația a 275 de metaboliți individuali cu molecule mici din laptele matern. Scopul a fost identificarea caracteristicilor moleculare ale laptelui matern în funcție de greutatea mamei și determinarea eventualelor diferențe, în funcție de greutatea copilului în primele luni de viață.

La vârsta de o lună, s-au găsit 10 metaboliți care diferențiază mamele supraponderale de cele cu o greutate normală. Dintre aceștia, patru au fost identificați drept derivați nucleotidici și trei drept oligozaharide, care pot modifica microbiota intestinală. La vârsta de șase luni, 20 de metaboliți au fost diferiți, în funcție de greutatea mamei. În plus, adenina laptelui, în cazul mamelor obeze, a fost asociată cu creșterea în greutate a sugarilor.

Chiar dacă diferențele, privind compoziția laptelui între mamele cu o greutate și cele obeze, au fost modeste (10 la o lună și 20 la șase luni, din 275), este primul studiu care aprofundează acest subiect.

„Descoperirile noastre sugerează că un amestec specific de factori ar putea deveni obiective terapeutice pentru îmbunătățirea laptelui matern și pentru protejarea copiilor împotriva obezității”, spune Isganaitis.

Această cercetare sugerează că starea de sănătate a mamei poate influența laptele matern, care, la rândul său, are un impact asupra copilului. Prin identificarea și profilarea moleculelor care diferă între mamele cu o greutate normală și cele supraponderale, specialiștii pot să conceapă tehnici noi pentru îmbunătățirea calității laptelui și pentru prevenirea obezității infantile.

„Alăptarea este benefică atât pentru mamă, cât și pentru copil. În cele din urmă, am dori să identificăm căile metabolice care fac laptele matern să fie benefic pentru sănătatea copiilor”, concluzionează Isganaitis.