În termeni populari, angorjarea sânilor mai este cunoscută și drept „furia laptelui”. Îți oferim o explicație mai simplă despre ce înseamnă acest lucru și care sunt cele mai frecvente cauze.
„Furia laptelui” sau angorjarea sânilor înseamnă că aceștia sunt „umpluți” cu lapte. Angorjarea, după naștere, este firească, doar că la o anumită etapă poate deveni deja o problemă medicală. Undeva între ziua a doua și a cincea de după naștere vei simți cum sânii devin mai mari, mai grei, mai sensibili, mai dureroși, pentru că vor începe să producă lapte. O parte din această „umplere” se datorează nivelurilor crescute de sânge și limfă în sâni. De obicei, disconfortul sânilor angorjați și senzațiile de „preaplin” se mai ameliorează după primele două săptămâni, iar sânii se vor simți ceva mai moi, chiar dacă vor produce o cantitate mai mare de lapte, mai ales dacă aceștia vor fi stimulați în continuare.
Dacă simți sânii inconfortabil de plini, inflamați, dureroși, mai calzi decât de obicei la atingere, atunci cel mai probabil aceștia sunt angorjați. Cea mai bună soluție în acest caz este să alăptezi sau să folosești pompa de sân. Dacă angorjarea este severă, atunci este posibil să observi că ai pielea de pe sâni mai „strălucitoare” și să ai chiar și o febră ușoară.
Problema este că deși soluția este să alăptezi, angorjarea sânilor poate face ca procesul de alăptare să fie mai dificil, să-i fie greu bebelușului să sugă din cauza atașării incorecte la sân, iar acest lucru să ducă la răni pe sân (mici fisuri ale mamelonului) și la o scădere a producției de lapte. Dacă nu tratezi angorjarea sânilor (eliberează-i cu ajutorul pompei de sân, dacă bebelușul nu mănâncă decât foarte puțin și simți că sânii încă te dor!), acest lucru poate duce la canale de lapte înfundate, infecție, mastită etc.
Care sunt cauzele angorjării sânilor?
Angorjarea primară sau „furia laptelui”, care apare în primele zile după naștere, este normală și se poate pronunța, dacă bebelușul încă nu știe cum să sugă eficient laptele matern. Chiar și mamele experimentate sau cu un program de alăptare bine stabilit se pot confrunta cu angorjarea sânilor.
În acest caz, cele mai frecvente cauze ale angorjării sunt: nealăptarea la cerere, o perioadă prea mare între alăptări, creșterea producției de lapte în perioada puseelor de creștere, eliberarea „insuficientă” a sânilor, canale galactofore înfundate etc. Se întâmplă să experimentezi angorjarea sânilor și atunci când ai alăptat pentru ceva timp și întrerupi brusc alăptatul sau când bebelușul mănâncă mult mai puțin decât de obicei, fie pentru că este bolnav sau a început diversificarea și pare mai interesat de mâncarea solidă.