Laptele matern, pe lângă dragostea părinților, este tot ce are nevoie un sugar pentru a se dezvolta armonios şi fericit. Cu toate acestea, mama trebuie să facă anumite eforturi pentru ca laptele, pe care cel mic îl asimilează, să fie sănătos şi să conțină elemente benefice, pentru a-l ajuta pe cel mic şi pentru a nu-i crea probleme de sănătăte.

În ajutorul mamei, specialiştii vin cu sfaturi despre alimentația pe care ea trebuie să o aibă în timpul alăptării.

Potrivit educatorului perinatal Adina Iancu, „proaspetele mame ar trebui să consume anumite alimente pentru a alăpta cât mai mult timp şi pentru ca laptele matern să fie potrivit pentru cei mici. Ele trebuie să introducă în meniul zilnic alimente lactogene, precum ouăle de prepeliță, care ajută la stimularea lactației şi conțin nutrimente importante. Alte alimente pro lactație sunt: morcovul, mărarul, fulgii de ovăz, usturoiul, quinoa, sparanghelul, grăsimi şi uleiuri vegetale etc.”

Pe de altă parte, proaspetele mămici trebuie să evite alimentele nocive pe toată perioada alăptării. Alimentele condimentate, grăsimile animale, lichidele carbogazoase sau care conțin cafeină, alcoolul şi tutunul sunt doar câteva dintre elementele care trebuie scoase din dieta şi obiceiurile unei mămici care alăptează.

Dacă mama care alăptează are o dietă echilibrată, se hidratează corespunzător şi este liniştită, bebeluşul va avea parte de mese copioase, iar problemele digestive vor fi ținute la distanță.