Dacă te așteptai ca odată cu sarcina să pui punct asaltului poftelor, iată că perioada alăptării are pentru tine și surprize nu tocmai plăcute. Pofta de dulce acționează ca un ”monstruleț” permanent înfometat. Dulciurile vin, inevitabil, cu un bagaj caloric serios, deci devine și mai dificil să revii la greutatea de dinainte de sarcină. Prea multe dulciuri ar putea, de asemenea, să provoace un deficit de calciu în organism. Asta ar putea afecta dezvoltarea oaselor bebelușului tău.

mamaplus

Practic, când alăptezi trebuie să fii disponibilă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. De aceea, prima cauză a dorinței de a mânca dulce, înainte de anumite insuficiențe ale organismului, este lipsa somnului.

Faptul că, atunci când reușești să adormi, somnul va fi întrerupt de sesiunile de alăptat, ne arată că nu numai timpul dedicat odihnei este deficitar, ci și calitatea acestuia. Somnul superficial îți afectează capacitatea de a lua decizii, concentrarea și nivelul de energie. 

În perioada alăptării, te confrunți cu o dublă provocare: trebuie să îți satisfaci nevoile nutriționale, dar și pe ale bebelușului. Ideal ar fi ca alegerile tale alimentare să fie sănătoase și bogate în nutrienți. Dacă mănânci dulciuri sau grăsimi, rămâne mai puțin loc pentru alimentele care furnizează elemente nutritive esențiale, cum ar fi proteinele. Știai că se pot secreta zilnic între 6 și 11 grame de proteine ​​în laptele matern? Ar fi indicat să susții acest nivel, pentru că este în avantajul bebelușului.

Pofta de ciocolată, spun cercetătorii, este asociată cu o cantitate insuficientă de magneziu. Surse alimentare de magneziu sunt: oleaginoasele (migdale, alune, caju), spanacul, fasolea boabe (mai ales cea roșie, neagră).

Iată aici câteva gustări dulci, sănătoase și delicioase:

- Câteva felii de dovleac sau de măr copt, cu o linguriță de miere și un praf aromat de scorțișoară;

- Un bol de fructe de pădure decongelate;

- O jumătate de banană tăvălită prin unt de arahide bio și presărată cu nuci mărunțite;

- Cubulețe de fructe proaspete cu iaurt simplu, cu conținut scăzut de grăsimi (2-3%);

- Parfait de iaurt: o cantitate mică de iaurt pe fundul unui pahar, peste care se pun afine, zmeură și căpșuni feliate, apoi se presară granola, se repetă straturile până se umple paharul, se adaugă o linguriță de miere la final și se servește ca un desert rece, direct de la frigider.

Sursa