Alăptarea în tandem constă în alăptarea simultană a doi copii cu vârste diferite. Cu alte cuvinte, mama continuă să alăpteze copilul mai mare, chiar și după nașterea bebelușului.
Este esențial ca mamele care doresc să utilizeze această metodă să fie informate și să primească sprijin. Într-adevăr, ele ar trebui să știe ce poziții de alăptare sunt mai confortabile pentru hrănirea cu lapte matern a copilului mai mare.
După naștere, mămica trebuie să acorde prioritate nevoilor nou-născutului. Deci, mai întâi va fi alăpta bebelușul. Nu sunt necesare măsuri speciale de igienă pentru alăptarea ambilor copii. În plus, nu este nevoie să speli sânul sau să aplici vreo tehnică specială.
Beneficiile alăptării în tandem
Beneficiile alăptării în tandem includ următoarele:
- Îmbunătățește relația și legătura emoțională dintre frați;
- Scade riscul pierderea în greutate a copilului mai mic, deoarece copilul mai mare stimulează producția de lapte matern.
Inconvenientele alăptării în tandem
Alăptarea în tandem are și inconveniente pe care ar trebui să le iei în considerare:
- Mămica trebuie să facă eforturi mai mari pentru a alăpta cei doi copii;
- Ar putea interveni oboseala;
- Mituri false.
Mituri false despre alăptarea în tandem
Este esențial să dezbați concepțiile greșite despre alăptarea în tandem. Dintre miturile false despre alăptarea în tandem amintim:
Contracțiile uterine care apar în timpul alăptării pot provoca avort
Acest lucru este fals, deoarece contracțiile uterine provocate de alăptare, în timpul sarcinii, sunt similare cu cele cauzate de intreținerea relațiilor sexuale. Deci, contracțiile sunt incapabile să inducă travaliu prematur sau avort, în timpul unei sarcini normale.
Alăptarea în tandem determină întârzierea creșterii copilului
Acest lucru este fals: alăptarea în timpul sarcinii nu are nicio legătură cu creșterea copilului.
Afectează starea de sănătate a mamei
Deși cerințele energetice necesare pentru alăptarea în tandem sunt într-adevăr mai mari, ele nu sunt suficient de mari pentru a face rău mamei.
Copilul mai mare va bea mai mult lapte, iar nou-născutul va rămâne fără hrană
Se întâmplă tocmai invers: copilul mai mare asigură o producție de lapte care îi aduce beneficii nou-născutului și îi facilitează alăptarea.