Indiferent că ești mamă pentru prima dată și abia înveți cum este să alăptezi sau chiar și dacă ai experiență, tot apar multe întrebări, îndoieli, griji și ai nevoie de reasigurări că nou-născutul primește suficient lapte, că este sătul, că totul este în regulă. Află aici care sunt semnele că alăptarea decurge bine!
Este alăptat des, la cerere
Dacă nou-născutul tău este alăptat între 8-12 ori pe zi și suge activ cel puțin 10 minute la fiecare episod de alăptare, atunci este în regulă. Așteaptă-te ca în timpul puseelor de creștere bebelușul să ceară să fie alăptat chiar mai des de atât, de aceea urmărirea comportamentului celui mic este unul dintre cele mai bune metode de a fi sigură că el este hrănit adecvat. Dacă bebelușul adoarme încă din primele 5 minute, atunci trebuie să faci astfel încât acesta să fie trezit și încurajat să continue să mănânce.
Schimbi suficient de multe scutece
Numărul de scutece „ude” care trebuie schimbate va crește treptat, iar undeva începând cu ziua a cincea de la naștere ar trebui să numeri cel puțin 6 scutece ude zilnic și să te aștepți la un număr mai frecvent de scaune pe zi, spre deosebire de un bebeluș care este hrănit cu lapte formulă.
Buze de „rățușcă”
Gura este larg deschisă, peste sân, fiind acoperită și o mare parte din areolă, nu doar sfârcul, de aceea se spune că buzele bebelușului sunt ca la „rățușcă”, nu țuguiate ca atunci când folosești un pai.
Bebelușul nu „alunecă” de la sân
Bebelușul este considerat atașat corect dacă acesta nu „scapă” sânul atunci când mănâncă, nu „alunecă” de la sân, reușește să mențină sânul prins pe toată durata ședinței de alăptat.
Urmărește indiciile corpului bebelușului
Bărbia îi este înfiptă în sân, are ochii deschiși, îi vezi ochii, auzi că suptul și înghițitul laptelui au deja un anumit ritm, are obrăjorii plini și rotunzi, care nu formează gropițe, buza de jos este mai depărtată de sfârc decât buza de sus, la începutul ședinței de alăptare are pumnișorii strânși, iar la final își deschide ușor mânuța, are degețelele mai relaxate, este un semn că deja începe să fie sătul.
Ia în greutate
În primele zile de la naștere bebelușul de obicei scade un pic în greutate, dacă după aceea însă începe să acumuleze kilograme, câte un pic, dar constant, atunci ești pe drumul cel bun într-ale alăptatului.
Bebelușul este relaxat și mulțumit la finalul ședinței
Dacă lucrurile decurg bine, bebelușul nu „alunecă” de la sân, nu este agitat, nu plânge, stă suficient la sân și nu adoarme, pare mulțumit la finalul fiecărei ședințe de alăptare, atunci nu ai de ce să-ți faci griji.
Urmărește indiciile corpului tău
Dacă simți că sânul tău este mult mai ușor după ce alăptezi bebelușul, dacă nu ai răni, ragade și nu te dor sânii, atunci acesta este un semn că alăptarea decurge foarte bine!