Este posibil să nu-ți dai seama, dar multe lucruri pot interfera cu modul în care corpul tău produce lapte matern și cu hrănirea bebelușului, inclusiv diverse probleme de sănătate, dietă, stil de viață și medicamentația.

Trebuie să identifici ce anume ți-a cauzat pierderea de lapte și să-ți modifici rutina zilnică, pentru a crește producția de lapte.

Iată câteva lucruri care duc la pierderea laptelui matern:

Problemele de sănătate

Sănătatea poate afecta producția de lapte matern. Când ai o stare de sănătate bună și ești odihnită, corpul se poate concentra pe producția laptelui matern. Dacă ai o afecțiune medicală netratată, corpul este dezechilibrat și ești epuizată fizic, poți observa o scădere a laptelui matern.

Prin urmare, trebuie să te odihnești, pentru că recuperarea după naștere și alăptarea pot fi epuizante. Oboseala postpartum și lipsa de energie pot interfera cu alăptarea, aceasta reprezentând și una dintre cauzele frecvente ale unui aport redus de lapte matern.

S-ar putea să nu fie deloc ușor, dar este foarte important să acorzi prioritate odihnei suficiente, în primele săptămâni de la naștere. Cum poți face asta?

  • Dormi când doarme și bebelușul;
  • Solicită partenerului sau familiei să te ajute cu treburile casei, în timp ce te ocupi de bebeluș.

Stresul

Stresul fizic, emoțional și psihic îți poate reduce cantitatea de lapte matern. Alte cauze de stres, cum ar fi anxietatea, durerea postpartum, problemele legate de relații sau chiar dificultățile financiare pot contribui la scăderea aportului de lapte matern.

O nouă sarcină

Dacă rămâi din nou însărcinată, în timp ce încă alăptezi, hormonii unei noi sarcini îți pot scădea cantitatea de lapte. Discută cu medicul despre ce nevoi are copilul care este alăptat, dacă este necesar sau nu să suplimentezi cu lapte formulă.

Cura de slăbire

Ceea ce mănânci poate afecta starea generală a sănătății tale sau cantitatea de lapte. Acordă puțină atenție dietei tale și include alimente sănătoase în dieta ta. Un plan de masă sănătos și o hidratare adecvată sunt foarte importante pentru sănătatea ta. Încearcă să incluzi în dieta ta fulgi de ovăz, migdale și năut, deoarece sunt foarte hrănitoare și au proprietăți care susțin producția de lapte matern.

Alegerea stilului de viață

Nu trebuie să renunți la toate lucrurile care-ți sunt dragi atunci când alăptezi. Poți să-ți bei cafeaua de dimineață și ocazional să consumi câte o băutură alcoolică. Important este să nu exagerezi.

Cantitatea mare de cofeină te poate deshidrata și îți poate reduce producția de lapte matern. De asemenea, prea multă cofeină poate afecta și bebelușul alăptat. O parte din cofeina pe care o consumi poate fi transmisă către copil, provocându-i iritabilitate și probleme de somn.

Consumul de tutun

Fumatul poate interfera cu eliberarea de oxitocină în corpul tău. Oxitocina este hormonul care stimulează reflexul de scădere. Acesta produce laptele matern. Dacă laptele matern nu este eliberat, acesta nu se va scurge din sâni și va stimula corpul să producă mai mult.

Evită să fumezi lângă copilul tău. De preferat ar fi să nu fumezi deloc.

Medicamentele

Multe medicamente pot fi luate în condiții de siguranță în timp ce alăptezi, însă altele nu - și unele pot contribui chiar la scăderea cantității de lapte. Întotdeauna consultă medicul înainte de a lua medicamente, inclusiv medicamente fără prescripție medicală.

Spune-i medicului că alăptezi, înainte să-ți prescrie orice medicament.