mamaplus

Unele mămici spun că înfășatul este primitiv. Să fie oare chiar așa?

-
//
05.11.2019

De-a lungul anilor, medicii pediatri au rugat părinții să le spună care sunt prejudecățile lor secrete în privința înfășatului. Chiar dacă la prima încercare proaspeții părinți au stat cam mult pe gânduri, au găsit totuși câteva momente tipice, care sunt la ordinea zilei într-o casă în care locuiește și un nou-născut. În cartea ”Cel mai fericit bebeluș din lume”, de Dr. Harvey Karp sunt specificate anumite reguli nescrise de pe care părinții ar trebui să le respecte, în ciuda stereotipurilor sau a trendurilor.

Înfășatul pare primitiv și de modă veche

Este adevărat, însă și sexul și mâncatul sunt de modă veche, dar cine ar vrea să renunțe la ele? În plus, înfășatul este o practică primitivă, dar este uneori cu adevărat eficientă.

Bebelușul s-ar putea simți incomod cu brațele strânse pe lângă corp  

Mulți proaspeți părinți cred că bebelușii care plâng vor să-și ridice mâinile. Dacă acesta ar fi motivul pentru care plâng, să-i liniștești ar fi floare la ureche: nu-i înfășa deloc! Dar cum probabil ai observat, faptul că stă cu mâinile libere nu aduce decât și mai mult plâns din partea copilului, deoarece acesta se sperie.

Este adevărat că, spre sfârșitul sarcinii, brațele bebelușului tău au ajuns în poziție îndoită. Și, prin urmare, dacă îi lipești brațele pe lângă corp, el are tendința de a le îndoi la loc. Cu toate acestea, poziția cu brațele pe lângă corp nu este deloc inconfortabilă, motiv pentru care bebelușii dorm foarte mult atunci când sunt înfășați astfel.

Înfășatul l-ar putea face pe bebeluș să se simtă prins ca într-o capcană 

Nimănui nu i-ar placea să trăiască într-un uter. Totuși, este greșit să ne imaginăm că bebelușii noștri doresc același lucru cu noi. Un bebeluș nu se zbate când îl înfeși pentru că nu i-ar placea. Pare că vrea să aibă mâinile libere, însă lucrurile stau exact invers. Nou-născuților le place să le fie limitate mișcările, iar atunci când sunt extrem de agitați au nevoie de ajutorul tău ca să-și stăpânească și picioarele.

Bebelușii vor deveni răsfățați sau dependenți de înfășat

Din fericire, această îngrijorare este absolut nefondată. Să îți ții bebelușul în brațe 12 ore pe zi nu înseamnă răsfăț. Când bebelușul tău va împlini patru luni, va fi în stare să se ridice de pe burtică, să se rostogolească, să apuce cu mânuța diferite obiecte și nu va trebui să fie înfășat. Până atunci însă, înfășatul poate fi de mare folos.

Înfășatul limitează încercările sugarului de a-și suge degetele 

Înainte de naștere, bebelușului îi era ușor să-și sugă degetele: datorită pereților uterini, mâinile îi ajungeau ușor lângă față. Totuși, după naștere, pentru el este mult mai greu să ajungă cu degetele la această poziție. Bebelușul tău va avea nevoie de câteva luni pentru a învăța cum să își coordoneze buzele, limba, umerii și brațele.

Înfășatul strâns ar putea afecta capacitatea copilului de a cunoaște lumea

Bineînțeles că bebelușul trebuie să stea uneori cu mâinile libere, ca să poată exersa puțin cum să le folosească. Cu toate acestea, atunci când plânge, sarcina ta nu este să îl înveți, ci să îl liniștești. De fapt, chiar și atunci când sugarul tău este liniștit, înfășatul l-ar putea ajuta să învețe ceva despre lume, pentru că s-ar putea să fie mai atent dacă mâinile nu i s-ar mișca întruna.