mamaplus

Un pediatru a dezvăluit care sunt cele mai eficiente metode de combatere a colicilor la bebeluși

-
//
11.10.2021

Deși nu toți bebelușii pot avea colici, numărul micuților care se confruntă cu această problemă în primele luni de viață este destul de impunător și tocmai de aceea atât părinții cât și pediatrii sunt mereu în căutarea unor remedii care să le vină în ajutor celor mici. Medicul pediatru din Rusia, Maria Zibrova a dezvăluit recent patru metode eficiente îmotriva colicilor pe care le-ați putea aplica în practică dacă vă confruntați cu această problemă.

Bebelușul așezat pe burtică

Una dintre cele mai eficiente metode de ameliorare a colicilor la sugari este poziția culcat pe burtică. Cea mai bună suprafață pentru acest exercițiu este burtica mămicii sau a tăticului. Contactul piele pe piele îl va calma pe micuț, îl va încălzi ușor, ameliorând senzația de balonare și favorizând tranzitul intestinal care abia se formează. De asemenea, puteți așeza copilul pe suprafețe dure cum ar salteaua, patul, canapeaua sau un covoraș special. Acest exercițiu poate fi făcut în permanență în pauzele dintre mese, în timpul somnului sau chiar în timpul alăptării. Totuși, este de preferat ca în timpul alăptării să nu stea la orizontală, ci în poziție înclinată sau chiar aproape verticală.

Masajul – ”colacul de salvare” în caz de colici

Pentru început încălziți burtica bebelușului, așezându-l pe o pătură călduță sau purtându-l în brațe și alipindu-l de corpul Dvs. După această etapă, puteți începe masajul: așezați micuțul întins pe spate și masați-i ușor burtica în sensul acelor de ceasornic, în jurul ombilicului. Există un șir de studii care au demonstrat că masajul chiropractic ajută la calmarea durerilor. Ulterior, puteți continua masajul cu exercițiul ”bicicleta” care are efecte benefice în cazul constipației, ajutând la eliminarea presiunii și a gazelor din burtică. Pe final, întoarceți copilul de pe spate pe burtică și masați conform acelor ceasornicului. Acest set de exerciții este extrem de eficient și trebuie făcut zilnic.

Băița călduță ameliorează durerile provocate de colici

Fă-i o băiță călduță bebelușului atunci când nu mai știi ce remediu să încerci și nu vei da greș! Apa are un efect terapeutic miraculos. Pe lângă băița călduță, și dușul îți vine în ajutor. Stai cu bebelușul în brațe sub duș, îndreptând jetul de apă spre spatele lui. Astfel, îi vei crea o senzație plăcută și vei ameliora colicile. Ai grijă ca temperatura apei să fie una potrivită pentru pielea sensibilă a bebelușului.

În căutarea poziției comode…

Cea mai comodă poziție pentru bebelușii care suferă de colici este în brațele mamei sau ale tatălui. Ar trebui să-l țineți cât mai lejer, însă să-l puneți la piept ca să simtă bătăile inimii și căldura corpului. Bazați-vă pe intuiție, pentru că cel mic vă va da indiciile cele mai bune. Încercați câteva variante posibile:

  • Pentru ca bebelușul să doarmă liniștit, ar fi bine să-i pui sub burtică o pernă medie și o buiotă cu apă călduță. 
     
  • Îmbrățișează copilul astfel încât spatele lui să se sprijine de pieptul tău și să stea în poziția așezat în brațele tale. Această poziție relaxează mușchii abdominali și ai spatelui.
     
  • Folosește un sling: bebelușii se simt mai bine dacă se află în contact cu mamele lor. Micuții își aleg o poziție comodă, reieșind din nevoile lor particulare. Dacă bebelușul se va relaxa, înseamnă că ați ales poziția potrivită.

Remedii naturiste împotriva colicilor

Dacă ți se rupe inima uitându-te la micuțul tău, iar simptomele se agravează, ar trebui să ceri sfatul medicului pediatru. Secialiștii recomandă deseori decocturi pe bază de fenicul, anason, mentă și mușețel. Toate aceste remedii ameliorează colicile și favorizează tranzitul intestinal.

Alimentația mamei este extrem de importantă dacă își alăptează la sân bebelușul. Pentru a preveni apariția colicilor ar trebui să excluzi din alimentație conservele, maioneza, strugurii, porumbul, legumele și fructele proaspete, precum și alimentele de tip fast food.