mamaplus

Un medic de familie explică cum să-ți ajuți bebelușul să eructeze după masă

-
//
09.01.2020

Dacă vrei să afli cum se procedează corect pentru ca bebelușul să eructeze după masă, informează-te în continuare direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar în medicina de familie cu profil pediatrie și instructor formator.

Ce ar trebui să facă proaspetele mămici imediat după ce hrănesc bebelușii? 

În general, după masă, este bine să ridicăm bebelușul cu blândețe, nu să-l legănăm. Atenție, legănatul are câteva efecte, câteva conotații care nu sunt tocmai de dorit la bebeluș. În primul rând, dacă-l legănăm imediat după ce a mâncat va da afară laptele. În al doilea rand, ritmatul acesta va produce o dependență – cum să spun? – un automatism indus, atât mamei cât și copilului, care nu are nici un avantaj pentru copil, și nici pentru mamă, este pseudoavantaj; și în al treilea rând, poate produce leziuni cerebrale, pentru că structurile cerebrale ale copilului sunt foarte fine, iar un legănat care va reveni spasmodic și foarte puternic poate induce leziuni chiar severe. Microhemoragiile la nivel cerebral introduc ulterior leziuni de tip epileptiform și multe, multe alte leziuni degenerative, pentru că se produc fibroze.

Ce acțiuni mai exact trebuie întreprinse?

Deci, în primul rând, ne luăm bebelușul cu toată dragostea, îl lipim de piept, undeva pe zona mediană – aici e centrul iubirii, aici e centrul protecției. Lipim bebelușul de noi și îl batem ușor pe spate și vorbim cu el. Este esențial. Nu trebuie făcute zece facultăți pentru asta… trebuie doar să ne ascultăm instinctele. Și atunci îmbrățișarea este modalitatea prin care noi ne protejăm copilul, reiterăm acestui copil ideea că îi suntem alături, știm că îi este greu, că a mâncat, burtica lui este plină, este destinsă, știm că îi este greu să respire, știm că a înghițit foarte mult aer și e o senzație de disconfort. Și atunci îl mângâiem pe spate, vorbim cu bebelușul, și bebelușul ușor-ușor se relaxează și eliberează acele bule de gaz care sunt în plus și sunt pe unde nu trebuie. Deci lucrurile sunt în esență simple dacă nu suntem nervoși, agitați, dacă nu vorbim la zece telefoane în același timp când alăptăm și dacă nu avem discuții în contradictoriu cu cineva