În primele trei luni de viață ale copilului, cea mai frecventă întrebare în rândul proaspetelor mămici ține de colicii bebelușului și ce facem cu ei? Vei auzi probabil destul de des sugestia să fii mai răbdătoare că trece, însă totuși mai vrei să tragi și tu un pui de somn câteodată. Ei bine, pentru că s-au aflat și ele într-o situație similară, mămicile din întreaga lume și-au unit forțele și au creat o listă cu cele mai eficiente trucuri împotriva colicilor care chiar funcționează. Nu ezita să le încerci și tu!
Marsupiu și zgomotul de la aspirator
Combinația dintre purtatul în marsupiu și zgomotul alb produs de aspirator ori alte electrocasnice (de pildă foehn, blender, râșniță de cafea, chiar și mașină de spălat) te poate ajuta să pui capăt crizelor de plâns care par să nu se mai termine. Cel mai bun truc este să-ți pui bebelușul în marsupiu sau în bandulieră, în funcție de cum îți este mai comod pentru mișcarea brațelor. Și să te apuci de dat cu aspiratorul prin casă sau să-i pasezi legumele și fructele la blender. Împuști doi iepuri dintr-o lovitură.
Căldura soarelui
O mămică povestește că singura modalitate de a-și liniști micuțul a fost să-l scoată zilnic la soare sau să-l așeze în dreptul geamului ori de câte ori rămâneau în casă. Imediat ce bebelușul simțea căldura soarelui pe obrăjori, se calma și se oprea din plâns. Așa că nu ezita nici tu să ieși la aer când e vreme frumoasă. Dacă locuiești la casă, îți poți instala un leagăn în curte sau îți poți pune un șezlong pe terasă. Poți sta liniștită cu micuțul și să te bucuri de soare (și de liniște!).
Suzeta „magică“
Probabil ți-ai făcut deja o părere despre suzete și avantajele/dezavantajele lor. Imediat ce încep colicile o să constați că suzeta e un aliat măreț. Toată lumea știe că suzeta liniștește bebelușul și, chiar dacă în mod obișnuit nu ai vrea să i-o dai (ca să eviți problemele legate de confuzia mamelonului), nu te va blama nimeni dacă recurgi la ea când bebe are colici.
Săritul cu mingea de fitness
Se pare că totuși n-ai cumpărat-o degeaba și, chiar dacă n-ai mai folosit-o de luni bune, mingea de fitness se va transforma în curând în obiectul tău preferat din casă. În timp ce-ți ții micuțul în brațe, așază-te pe minge și începe să sari ușor pe ea (mai bine zis, să te bătăi). Toată nebunia asta îl vă distrage și (sperăm) va uita să mai plângă!
Bonus: mișcarea va face minuni pentru coapsele și posteriorul tău. Nu că ai avea prea mare nevoie. Ești o divă și toată lumea te adoră! Plus că, după ce reușești să-ți calmezi bebelușul cu mingea de fitness, îl poți pune apoi în pătuț sau în leagăn și să-ți vezi mai departe de treburi.
Înfășatul bebelușului
O altă mămică dezvăluie că „arma“ ei secretă în perioada colicilor a fost înfășatul bebelușului. Chiar povestește amuzată că, timp de 3 luni – cât au durat crizele de colici, micuța ei a arătat permanent ca un mic burrito. Sigur, nu era la fel de amuzant când țipetele și plânsetele reîncepeau imediat ce bebelușul era scos din pelinci ca să fie schimbat. Însă, cu puțin noroc (și cu bani investiți în munți de pelincuțe și păturici pentru înfășat), au reușit și iasă biruitoare din această încercare.
Cântece de leagăn
Când înfășatul, legănatul și zgomotul alb nu te duc nicăieri, nu costă nimic că apelezi la metodele de modă veche. S-ar putea chiar să ai surprize, așa cum a avut o altă mămică. După ce le încercase pe toate, soțul ei a avut inspirația să ia bebelușul în brațe, ținându-l lipit pe piept, și să înceapă să-i cânte ca să îl liniștească.
A funcționat imediat, și nu doar atunci, ci în repetate rânduri. Așa că tăticul s-a ales cu un post full-time iar mămica a plecat să se odihnească. Cei doi nu au putut spune exact de ce micuțul se calma numai când îi cânta tatăl (și nu mama). Fie îi placea mai mult vocea lui, fie îl linișteau vibrațiile pe care le simțea stând lipit de pieptul tatălui. Însă ce mai contează? N-are rost să te simți lăsata pe dinafară sau neapreciată pentru calitățile tale vocale. Important e că poți să tragi un pui de somn în timp ce eroul tău îți rezolvă problemele.