Sughițul la sugari imediat după alăptare, o normă sau un semn de boală?

Sughițul la sugari imediat după alăptare, o normă sau un semn de boală?

-
//
29.06.2015

Sughițul care apare la sugari după alăptare este frecvent, de aceea nu ai de ce să îți faci griji. Vom încerca să explicăm ce se întâmplă de fapt cu copilul și de ce acesta începe a sughița după ce este hrănit.

Sughițul la sugari imediat după alăptare, o normă sau un semn de boală?

De ce sughiță copilul după ce a fost hrănit?

Pentru a înțelege cauza principală a sughițului, trebuie doar să îți urmărești cu atenție copilul, și anume, modul în care el mănâncă. Dacă alăptați, observați dacă copilul ține ferm mamelonul și dacă nu pătrunde și aer împreună cu laptele.  

Dacă îl hrăniți din biberon, este posibil ca în tetină să fie făcute găuri prea mari și asta constiuie principala cauză a sughițului.

Pentru o mai bună înțelegere a procesului, trebuie să delimităm trei motive principale care provoacă sughițul:

  • A intrat aer suplimentar în stomac;
  • Supraalimentarea;
  • Balonarea, care nu are legătură cu alimentarea.

Se crede că sughițul poate fi provocat de supraalimentare. Pentru a verifica acest lucru, încercați la următoarea data când alăptați bebelușul să întrerupi procesul un pic mai devreme, sau să-i dați mai puțină mâncare în cazul în care îl hrănăți cu biberonul. Stomacul plin al nou-născuți în cazul supraalimentării, apasă pe zona diafragmei, provocând astfel reducerea acesteia.

În plus, copiii de multe ori sughiță din cauza balonării. În acest caz, sughițul apare după același mecanism ca și în cazul supraalimentării: pereții intestinelor, apasă diafragma, și în consecință este declanșat sughițul. Analizează burtica copilului. Ți se pare că este umflată? Nu. Ei bine, atunci să analizăm și alte motive care ar putea provoca sughițul.

Copilul sughiță după mâncare, ce să fac?

Se întâmplă că parcă hrăniți bebelușul cum trebuie, copilul nu mănâcă prea mult și nu înghite aer, tetina a fost înlocuită cu una cu orificii mai mici dar copilul continuă să sughițe. Printre posibilele cauze ale sughițului, care nu sunt asociate cu alimentarea pot fi:

  • Hipotermia;
  • Agitaţie nervoasă

Frigul este o cauză a sughițului la bebeluș. Micuțului îi poate fi frig chiar dacă e îmbrăcat în „o sută de haine”.

Nu uitați că sistemul de termoreglare și schimbul de căldură a nou-născutului nu este încă perfect dezvoltat, astfel copilul se poate supraîncălzi foarte repede și tot atât de repede poate îngheța. În ceea ce privește agitația nervoasă, trebuie să fiți atenți.  Bebelușul poate fi deranjat de lumina puternică, sunetul prea tare, sau chiar persoanele pe care el nu le cunoaște și care îl pot speria. Frica, la rândul ei, va provoca contractarea mușchilor diafragmei.

Sughițul la sugari imediat după alăptare, o normă sau un semn de boală?

Bebelușul sughiță după fiecare masa, cum să-l ajut?

Pentru a ajuta copilul sa scape de sughiț, în primul rând luați-l în brațe și strângeți-l la piept, astfel încât să apăsați ușor pe burtică. Dacă nou-născutul sughiță, încercați să-l purtați în brațe în poziție verticală.  Căldura corpului tău, și poziția verticală îl ajută să scăpe de sughiț în câteva minute, deoarece o astfel de poziția contribuie la eliminarea excesului de aer din stomac. Încercați să-i dați puțină apă, dacă îi este frig, încălziți-l, dacă e agitat, încearcă să îl calmezi, alăptează-l sau cântă-i ceva, important este să îl distragi de la motivul care i-a provocat agitația.

Dacă copilul începe a sughița după ce a mâncat,urmărește-l atent ca să excluzi cauzele legate de acest proces. Trebuie să vă faceți griji în cazul în care sughițul durează mult, este frecvent iar copilul își exprimă o nemulțumire clară legată de sughiț. În astfel de cazuri, apelați la medic pentru a preveni dezvoltarea unei boli. Sughițul pot indica uneori începutul unei pneumonii sau a bolilor intestinale. Așa că fiți atent dar fără să exagerați. Vă dorim să scăpați de sughiț și să creșteți mari și sănătoși.