Nașterea copilului este un eveniment superb în viața oricărei familii, iar dacă se întâmplă pentru prima oară, emoțiile sunt și mai mari. Motivul pricipal ar fi faptul că, indiferent cât de mult s-au informat din cărți și de la cursurile de specialitate, proaspeții părinți sunt la prima experiență. Astfel, primele zile sau chiar săptămâni alături de un nou-născut pot deveni o adevărată provocare. Tocmai de aceea, neonatologii au elaborat o listă cu 10 reguli esențiale pe care ar trebui să le cunoască părinții înainte să vină acasă cu bebelușul nou-născut.
- În timpul somnului, nou-născutul trebuie poziționat pe spate. Bebelușii nou-născuți dorm în reprize scurte, de 1-2 ore, atât ziua cât și noaptea. În primele zile de viață, un bebeluș doarme în total până la 20 de ore pe zi.
- Temperatura optimă în camera copilului este de 18-22 grade Celsius, iar când îi facem băița temperatura ar trebui să fie 25 grade.
- Camera nou-născutului trebuie aerisită regulat, iar atât timp cât geamul e deschis, ducem bebelușul în altă cameră.
- Toate hainele, inclusiv cele noi, vor fi bine spălate și clătite, cu folosirea doar a detergenților pentru copii. Bebelușul trebuie schimbat minim de 7-8 ori pe zi, pentru a nu apărea iritații în zona scutecului. Totodată, un nou-născut nu are nevoie neapărat să facă baie zilnic. O dată la două zile este mai mult decât suficient.
- În primele zile de viață a bebelușului este bine să evitați musafirii în casă sau cel puțin evitarea intrării acestora în camera copilului.
- Nu este recomandat ca nou-născutul să fie sărutat pe față, mânuțe sau piciorușe în primele zile după naștere.
- Alăptarea se face la cerere și nu pe ore, cu respectarea regulilor de igienă. Dacă nou-născutul crește cu aproximativ 200 g pe săptămână, ânseamnă că laptele este calitativ și într-o cantitate suficientă.
- Biberoanele și tetina trebuie sterilizate cu regularitate.
- Laptele se păstrează la frigider maxim 24h. Dacă nu a fost folosit se aruncă.
- Dacă alăptează la sân, mama nu poate să ia medicamente, fără a consulta medicul.
Important: Ar fi o idee bună să păstrezi un set de prim ajutor pentru copii în casă. Trusa de prim ajutor ar trebui să includă următoarele elemente: termometru pentru copii, pipetă, acetaminofen pentru sugari (nu îl utiliza fără a cere mai întâi sfatul unui medic pediatru), vată sau bile de bumbac, contactul medicului copilului și al celei mai apropiate camere de urgență.