Puseul de creștere este o etapă în care bebelușul crește cu o viteză mai mare decât de obicei, iar mămicile ar trebui să știe că în aceste perioade copilul pare mai greu de săturat, este mai agitat și se comportă diferit. Bebelușul va crește rapid în primul an de viață, cel mai mult în salturi. Dar cum poți să îți dai seama că bebelușul trece printr-o perioadă de creștere mai rapidă, că are un puseu de creștere? Există cel puțin 8 semne că micuțul tău adaugă câțiva centimetri în plus.

Bebelușul pare că nu se mai satură

Ți se pare că bebelușul nu se mai satură și a devenit mai plângăcios? Nu te îngrijora! Este posibil ca puiul tău să treacă pur și simplu printr-un puseu de creștere, adică o etapă în care crește cu o viteză mai mare decât în alte etape. Relaxează-te! Nu îi este îngrozitor de foame, deși se comportă ca și cum i-ar fi. Reacțiile sale se explică prin aceea că tocmai trece printr-o etapă de creștere galopantă. Dacă alăptezi, hrănește-l la cerere, chiar dacă asta înseamnă 12 sau 14 sesiuni de alăptare pe zi. Dacă folosești formula, nu este nevoie să îi schimbi laptele, o sticluță în plus este suficientă.

Rutina de hrănire a bebelușului se poate schimba

Este posibil să observi că bebelușul dorește să mănânce în momente diferite ale zilei. De fapt, poate fi perfect normal să își schimbe programul! Încearcă să nu fii copleșită sau frustrată. Căută sprijin din partea prietenilor și familiei și odihnește-te când bebelușul doarme - lucrurile se vor rezolva în câteva zile.

Bebelușul va dori să fie ținut doar în brațe

În această perioadă, bebelușul va dori să fie purtat sau ținut în brațe mai des. Nu îl refuza! Unii experți sugerează că puseurile de creștere sunt adesea însoțite de salturi în dezvoltare, așa că pregătește-te să observi o noua abilitate, cum ar fi rostogolirea pe burtică sau mersul de-a bușilea!

Bebelușul poate deveni mai agitat

Agitația bebelușului în perioada puseului de creștere este normală. Micuțul poate deveni mai agitat chiar și în timpul alăptării sau mai ușor iritabil în timpul zilei și este mai puțin probabil să se liniștească pe timp de noapte. Vestea bună este că acest lucru ar trebui să treacă în câteva zile, dar dacă devii îngrijorată, adresează-te medicului pediatru.

Bebelușul va avea nevoie de mai mult somn

Puseurile de creștere sunt foarte obositoare! Creierul bebelușului produce o proteină numită hormon de creștere uman (HGH) în timp ce doarme. Deci, nu este de mirare că bebelușul poate avea nevoie de mai mult somn în timpul unui puseu.

Sau din contra... bebelușul va dormi mai puțin

Unii bebeluși, cu toate acestea, par să aibă nevoie de mai puțin somn în timpul unui puseu de creștere. Bebelușul se poate trezi mai des pe timp de noapte sau poate să-și scurteze reprizele de somn în timpul zilei. Încearcă să nu te îngrijorezi de rutina bebelușului în aceste perioade dificile.

Bebelușul va câștiga în greutate

Este posibil să nu observi creșterea bebelușului, dar ai putea observa că devine mai greu. Un puseu de creștere pare să coincidă adesea cu o perioadă de creștere în greutate. Cu toate acestea, este important să nu cântărești prea des bebelușul. Experții recomandă ca bebelușii cu vârsta cuprinsă între două săptămâni și șase luni să fie cântăriți o dată pe lună, iar între șase luni și 12 luni trebuie cântăriți o dată la două luni.

Dacă ai un băiat

Știm că băieții și fetele cresc în mod diferit - de aceea au diagrame de creștere separate. Cu toate acestea, unii experți cred că băieții și fetele cresc și în moduri diferite. Un studiu a constatat că băieții sunt susceptibili să crească mai întâi și apoi să ia în greutate ...

Dacă ai o fată

În schimb fetele, au mai multe șanse de a pune în greutate mai întâi și apoi de a crește.