Se crede că, copii se nasc nedezvoltați, chiar dacă vin pe lume la termen, și că organele interne, imperfecte în momentul nașterii se dezvoltă complet abia după ce micuții apar pe lume. Reflexele, comportamentul, aptitudinile chiar și scaunul copilului, indică dacă acesta se dezvoltă normal sau părinții trebuie să se îngrijoreze.

Scaun verde la nou-născut. E grav? Ce să fac?

Deseori, se ridicularizează despre faptul că părinții analizează foarte atent scutecul copilului, ori de câte ori îl schimbă, dar de fapt, scaunul copilului este un bun indicator al stării de sănătate al micuțului.

Scaunul nou-născutului: o mulțime de variante

Atunci când vine vorba despre sănătate, suntem obișnuiți să comparăm totul cu o „normă”, în cazul scaunului nou-născutului această „normă” pur și simplu nu există. Copilul „are dreptul” la orice fel scaun, iar în cazul în care copilul nu prezintă semne de boală, mama poate fi liniștită.

De exemplu, în prima perioadă fecalele sunt meconii sau verde închis, vâscoase. Apoi, înainte de introducerea alimentației complementare la sugari scaunul poate fi lichid. Copii care nu sunt alăptați au de obicei scaunul mai dens și mai uniform, dar de cele mai multe ori, mamele se îngrijorează la apariția „verdelui”, deși în cele mai multe cazuri nu există niciun motiv să își facă griji.

La copiii cu orice tip de alimentație, scaunul verde poate fi determinat de schimbarea florei intestinale, sau pur și simplu o reacție la o anume substanță nimerită în organism.

Cel mai corect ar fi să vorbim separat despre acest fenomen la copiii alăptați la sân și la cei alimentați cu lapte praf.  

Scaunul verde la copii alăptați la sân

Scaun verde la nou-născut. E grav? Ce să fac?

Cel mai des, copiii alaptați exclusiv la sân au un scaun de culoare maro deschis, consistență lichidă cu câteva „puncte” albe și miros de acru. Cu toate acestea, mama mai poate descoperi în scutec particule de mucus și urme de sânge (datorită spargerii unui vas mic în intestin). Uneori, scaunul nou-născutului poate fi spumos sau cu nuanță de verde. Pentru aceasta există mai multe motive:

  • În cazul în care copilul a avut un scaun cu ceva timp în urmă, fecalele verzi pot fi rezultatul reacției de oxidare.
  • Scaunul verde poate fi cauzat de unele alimente pe care le-a consumat mama. Cel mai des acestea sunt legume, precum castraveții și dovleacul.
  • Uneori nuanța de verde rezultă în urma administrării unor medicamente. Fierul este cel dă scaunului nuanța de verde, antibioticele pot perturba microflora intestinal[ și în  consecință scaunul devine verde.
  • Disbacterioza. Această nu este o boala, esența ei se află chiar în denumire. Disbacterioza este compoziția dezechilibrată a florei intestinale. Bacteriile, care ar trebui să fie în mod normal mai puține, trec de valoarea normală. La copiii care sunt alăptați, chiar și apa fiartă care este de obicei administrată sugarilor, influiențează echilibrului natural al florei intestinale. În general, echilibrul neregulat al florei intestinale, este tipic pentru copii, deoarece intestinele lor sunt încă în proces de formare.
  • Scaunele spumoase, verzi, adesea sunt confundate cu lactația insuficientă. Totuși, acest diagnostic este foarte rar întâlnit. Cel mai probabil este vorba despre dezechilibrul dintre laptele „dintâi” și  „cel de la urmă”. Laptele „dintâi” este mai subțire și mai apos iar „cel de la urmă” este mai gras, mai dens și bogat în substanțe nutritive. Dacă mama schimbă sânul de prea multe ori, ori îl ia de la gurița copilului înainte ca el să se sature, copilul poate să nu mănânce cantitatea suficientă din laptele de la urmă, în schimb mănâncă prea mult din cel „dinainte”. Pe lângă scaunul spumos și verde în acest caz se mai atestă o creșterea în greutate foarte lentă.
  • Din cauza bilirubinei.

Scaunul verde la sugari hrăniți cu lapte praf

Scaun verde la nou-născut. E grav? Ce să fac?

Copii hrăniți cu lapte praf, pot avea și ei scaune verzi. Amestecul pe care îl primesc, este un produs alimentar adaptat necesităților lor, care în comparație cu laptele matern, are întotdeauna o compoziție constantă. În acest caz, problema constă în conținutul crescut de fier din amestec.

Ar trebui să-ți faci griji?  

Desigur, scaunul verde ar putea fi un simptom al unei bolii, dar trebuie să existe și alte simptome. Doar apariția scaunului verde nu trebuie să ducă la concluzii pripite. Cel mai bine este să te concentrezi asupra copilului. El nu putea să vă spună cum se simte sau dacă îl doare undeva, dar copiii au propriul „sistem de alarmă”. Dacă copilul are un apetit bun, somn liniștit, înseamnă că totul este normal. Dar dacă părinții observă unele simptome prezente, concomitent cu scaunul verde, care indică o boală, ar trebui să consultați un pediatru.

Ar trebui să vă pună în gardă următoarele:

  • erupții cutanate;
  • plâns frecvent pentru niciun motiv;
  • vărsături frecvente;
  • somn agitat;
  • mucus în fecalele copilului, miros înțepător.

Scaun verde la nou-născut. E grav? Ce să fac?

Scaun verde? Iată ce trebuie să faceți

1. În cazul în care scaunul a devenit verde după ce s-a administrat medicamente, acesta va reveni la culoarea normală, după ce medicamentele vor fi eliminate din organism.  

2. În cazul în care suspectați că meniul mamei a cauzat scaunul verde la nou-născut, puteți încerca să eliminați din raționul alimentar, potențialele alimente provocatoare a scaunului verde.

3. Dacă suspectați deficiență de lactatie, în primul rând trebuie să echilibrați alăptarea. Lăsați copilul să sugă atât cât are el nevoie.

4. În cazul micuților hrăniți cu lapte praf, treceți de la un amestec la altul. Adesea părinții înțeleg care formula se potrivește mai bine numai prin experimentare.