Când vine vorba de copii, este de la sine înțeles că aceștia au nevoie de îmbrățișări și săruturi pentru o creștere și dezvoltare armonioasă. Contrar vorbelor din bătrâni care spun că bebelușii trebuie sărutați doar în somn, studiile arată importanța afecțiunii mamelor pentru a crește adulți responsabili și mai puțin anxioși. Toate mămicile pot fi de acord că îmbrățișările și sărutatul copiilor sunt lucruri esențiale. În plus, este dovedit științific că sărutatul copilului este mai important decât cred cei mai mulți oameni.
Sărutatul bebelușilor le întărește sistemul imunitar
Se spune că sărutul stimulează sistemul imunitar al bebelușului. Pe măsură ce o mama își sărută bebelușul, ea va consuma agenții patogeni nocivi (bacterii AKA) care au stat pe pielea bebelușului, gata să-și croiască drum în gura bebelușului.
Odată ce agenții patogeni ajung la amigdalele mamei, se întâmplă ceva „magic” și se creează anticorpi care ajută la combaterea infecțiilor cauzate de diferitele tulpini de bacterii. Aceste aparate de luptă cu celule albe sunt apoi transmise bebelușului în laptele matern. Odată ce bebelușul primește acești mini-războinici, sistemul lor imunitar este construit mai puternic pe zi ce trece deoarece au acum capacitatea de a lupta împotriva unei game largi de boli!
Sărutul mamei face bebelușii mai deștepți
Specialiștii consideră că exprimarea dragostei față de bebeluș prin atingere fizică și prin răspunsul la semnalele lui, mai degrabă decât să fie lăsați să plângă, le ajută creierele să se maturizeze fără ca acestea să se streseze. Experiențele particulare cu oamenii, încă din primele zile de viață fac din bebeluși adulți mai deștepți, mai sănătoși și mai fericiți sau invers.
Bebelușii cu mame foarte afectuoase și devotate cresc pentru a fi adulți mai rezistenți și mai puțin anxioși. Există o mulțime de mame care cred că sufocarea unui copil cu afecțiune îl strică și provoacă dependență, probleme comportamentale și emoționale în viitor. Însă, studiile demonstrează că gândul de a „strica un copil cu afecțiune” este total greșit.
Experiment științific
În timpul unui experiment de cercetare pe termen lung, aproape 500 de persoane, în vârstă de aproximativ 34 de ani, au fost observate împreună cu mamele lor de către un psiholog când aceștia aveau 8 luni. Sarcina psihologului a fost să evalueze nivelul de afecțiune al mamelor față de bebelușii lor. Rezultatele au arătat că 10% dintre mame au prezentat niveluri scăzute de afecțiune, 85% dintre ele au stabilit o cantitate standard de afecțiune și aproape 6% au prezentat niveluri ridicate.
Aproximativ 34 de ani mai târziu, indivizii s-au întors pentru a finaliza un sondaj pentru a măsură cât de mult au suferit de anxietate și ostilitate pe parcursul vieții. Rezultatul a transmis că nivelurile ridicate de căldură și afecțiune, cum ar fi sărutatul unui copil, sunt asociate cu mai puțină suferință în viața lor adultă. Prin urmare, concluzia a fost că oferirea afecțiunii materne unui copil de până la 8 luni are un impact de lungă durată asupra sănătății mintale.
Așadar, mamele care consideră că își pot răsfăța bebelusii cu prea multe îmbrățișări și săruturi, pot sta liniștite. Bebelușii au nevoie de multă caldură și afecțiune din partea ambilor părinți pentru a avea o șansă mai mare de a se dezvolta ca adult mai isteț, mai sănătos și mai putin anxios.