Dermatita atopică la copii apare începând cu a treia lună de viață. Astfel, îngrijirea pielii bebelușilor necesită o atenție specială din partea părinților, care necesită respectarea anumitor reguli pentru a nu încuraja apariția unor complicații.
Din cauza dermatitei atopice, bebelușii devin agitați, plâng foarte mult și au probleme cu somnul. Prin urmare, conform normelor dermatologice, există niște recomandări de igienă care se aplică în cazul copiilor cu dermatită atopică.
Specialiștii atrag atenția asupra băiței bebelușilor, care trebuie să fie cât mai scurtă, pentru că altfel ar provoca erupții și ar îndepărta bacteriile bune de pe piele. De asemenea, părinții trebuie să utilizeze produse cosmetice potrivite, cu ingrediente care nu prezintă niciun pericol pentru pielea bebelușilor.
Dr. Irina Batîr, medic dermatolog, explică pe larg regulile în timpul băiței unui copil care suferă de dermatită atopică, ce produse cosmetice pot fi folosite, dar și cum asigurăm pielii o hidratare corespunzătoare.
„Durata ideală a băiței ar trebui să fie de aproximativ 5-10 minute. Dăm preferință dușurilor scurte, și nu băilor mai lungi”, spune specialistul.
Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 33 - 35.5 grade Celsius. Dacă apa este prea caldă, pielea se poate usca și, totodată, pot apărea leziuni cutanate și mâncărimi.
Cu cât este mai dură apa, cu atât mai mare e riscul de a cauza noi erupții ale dermatitei atopice la copii.
„Puteți adăuga câteva picături de ulei de curățare în apă, la necesitate, pentru a o deduriza și a oferi pielii confort”, recomandă specialistul.
La finalul băiței, pentru a evita acutizarea leziunilor cutanate și pentru a preveni uscarea excesivă a pielii, se utilizează emoliente:
- acestea asigură hidratarea pielii;
- se folosesc atunci când pielea este încă ușor umedă, pentru a-i spori eficacitatea;
- se aplică pe suprafața pielii cu mișcări fine, iar în zonele înroșite și uscate se administrează cu mare atenție;
- emolientul se aplică în următoarele 3-5 minute după baie.
Săpunul și gelul de duș - inamicii pielii atopice
Săpunul este periculos în cazul pielii atopice din cauza pH-ului său ridicat care irită pielea. Acest produs modifică filmul hidrolipidic, care protejează pielea împotriva agresiunilor externe.
Dr. Irina Batîr recomandă, în schimb, alegerea unui gel sau a unui syndet pentru iritații ultrahidratant, fără săpun, care curăță delicat pielea, păstrând bariera cutanată și reducând considerabil senzația de piele care strânge. Produsul se clătește din abundență.
De asemenea, pentru pielea atopică nu se folosesc gelurile de duș obișnuite. Medicul dermatolog spune că multe produse cosmetice pentru copii, găsite în comerț, au un pH alcalin, care ar putea să usuce pielea și mai mult, provocând noi leziuni la nivelul pielii.
„Atunci când alegeți un produs pentru baie, luați în considerare produsele cu un Ph-neutru, cum sunt cele „săpun fără săpun””, sugerează dr. Batîr.