Cel mai popular neonatolog din Moldova, Mihai Stratulat, revine cu noi informații utile pentru proaspetele mămici și anume cu o schemă detaliată care vizează alimentația bebelușului în primul an de viață.
Dacă începeți diversificarea, folosiţi întotdeauna produse de sezon
Este bine să începem alimentaţia adiţională cu pastă (pireu) de legume. Vom înlocui treptat o alăptare, timp de o lună. Începem cu legumele de culoare deschisă și verzi, cele de culoare oranj și roșu le lăsăm la sfârșit. După ce încercăm toate legumele monocomponente, putem apoi să combinăm mai multe legume. Evitaţi legumele îngheţate. Se recomandă şi combinaţii dintr-o rădăcinoasă şi alt tip de legume (cartofi cu spanac, morcov cu conopidă).
Legumele conţin suficiente minerale şi orice surplus de sare poate afecta rinichii. Legumele din păstăi ca fasolea şi mazărea pot fi introduse de la vârsta de 9 luni. Nu adăugaţi sare!
Începând cu luna a șaptea a bebelușului, poate fi introdus și pireul de fructe
Aproape toate fructele sunt bune pentru copii. Însă vom începe cu fructele de sezon, care se găsesc în țara noastră. Evitați citricile, căpșunele, zmeura, cireșele și vișinele în primul an de viață.
În luna a opta urmează terciurile din cereale
Următorul produs care va fi introdus în alimentația copilului va fi cerealele (terciurile), în a 8-a lună de viață. Începem cu cereale care nu conțin gluten. Terciurile vor fi fără lapte. Din gama largă de alimente cerealiere, bogate în fier, puteţi începe cu orezul, care se digeră uşor şi nu provoacă alergii. După aceasta,copilul va fi gata să mănânce şi terciuri de porumb și hrișcă.
După o lună de terciuri fără gluten și fără lapte, putem începe introducerea terciurilor cu lapte și cu gluten. Amestecaţi cerealele cu orice pastă de fructe sau legume şi pregătiţi o masă completă pentru bebeluşul dumneavoastră. Tot în luna a 8-a, vom introduce carnea în pireurile de legume. Evitați carnea de porc.
Alimente care pot fi introduse în alimentația bebelușului din luna a noua
Ficatul, gălbenușul de ou și peștele vor fi introduse începând cu luna a 9-a, alături de legumele pasate. Carnea și peștele trebuie să fie proaspete, începem cu pește alb și apoi trecem și la cel roșu. Albuşul de ou poate fi adăugat cu atenţie doar în al doilea an de viaţă!
În luna a zecea de viață pot fi adăugate lactatele (excepție laptele de vacă). Laptele de vacă poate fi introdus la 1 an și jumătate, dar și mai bine ar fi după 3 ani. Copiii foarte greu tolerează proteina din laptele de vacă, iar din cauza raportului albumină/cazeină, total diferit de laptele matern, îl asimilează mai greu.
Schema diversificării:
6-7 LUNI: 12.00-14.00: PIREU DE LEGUME (broccoli, conopidă, dovlecel, cartof, morcov, bostan).
7-8 LUNI: 16.00-18.00: PIREU DE FRUCTE (măr, pară, prună, caise, piersici, banană, etc).
8-9 LUNI: 8.00-10.00: TERCI fără lapte, fără gluten (porumb, orez, hrișcă) + CARNEA în legume (pui, iepure, prepeliță, vițeluș, miel).
9-10 LUNI: 8.00-10.00: TERCI cu lapte, cu gluten (grâu, orz, ovăz, etc) + gălbenuș de ou, ficat și apoi peștele în pireul de legume.
10 LUNI: LACTATELE (brânză, chefir).
Fiecare părinte își alege schema proprie de alimentatie a copilului în primul an de viață, dar vă sugerăm să țineți cont de sfaturile de mai sus.
Sursa