După cel puțin 9 luni de pregătiri și așteptare, după un travaliu anevoios (dacă ai născut pe cale naturală) care a dispărut în negura uitării, iată că a sosit momentul magic, acela în care îți aduci bebelușul acasă de la maternitate. Este un moment încărcat de bucurie și emoție. Dar tot acum vei realiza că nu ai habar de ceea ce trebuie să faci.

Nu trebuie să te panichezi. Chiar dacă o altă ființă umană este complet dependentă de tine, nu este nimic ieșit din comun dacă ajungi să te simți copleșită și îngrijorată. Probabil ai auzit că tot ceea ce face un nou-născut este să mănânce, să murdărească scutecul, să plângă și să doarmă. Poate părea simplu, însă sunt șanse mari să nu fie deloc astfel la început…

Nu ai nevoie să susții vreun test sau vreo calificare aparte pentru a face față meseriei de părinte. Și totuși, dintr-o dată, devii responsabilă de o viață mică și este perfect normal să resimți o senzație copleșitoare de anxietate. Această senzație este mult mai pregnantă în cazul celor care devin părinți pentru prima dată și efectiv pășesc pe un teren necunoscut. Îți oferim o serie de informații care te vor ajuta să transformi acea primă noapte într-o experiență calmă, lipsită de stres și cât mai plăcută.

Alimentația

Deoarece nou-născutul are stomacul extrem de mic și nevoile de hrană sunt mici – aproximativ 30-90 ml. Unii bebeluși vor să mănânce la fiecare 2-3 ore, în timp ce alții sunt înfometați mai des. Deși semnalele transmise de obicei sunt de plâns puternic, este posibil să primești și semnale subtile precum suptul mâinilor, lovitul buzelor cu limba sau răsucirea capului în căutarea sânului/biberonului. Întrucât un nou-născut doarme cea mai mare parte din timp sunt șanse mari să fie necesar să îl trezești pentru masă și să îl încurajezi cu delicatețe să rămână treaz. Încearcă să îl mângâi pe cap, pe spate sau să vorbești cu el.

Sughiț, râgâieli și regurgitări

Unii bebeluși au nevoie să râgâie frecvent, în timp ce alții râgâie singuri și cu puțin ajutor din partea ta. Dacă bebelușul tău pare extrem de agitat în timpul sau după masă, este un indiciu că trebuie să îl ajuți. Poți încerca să faci acest lucru când schimbi sânii (dacă alăptezi), la un anumit interval de timp sau când bebelușul a terminat de mâncat. Nu trebuie să îl lovești puternic în spate, este suficientă o mișcare delicată executată circular. Poți să îl ții pe umăr, pe genunchi în timp ce îi susții pieptul și bărbia. Nu te speria dacă cel mic sughiță sau regurgitează, este perfect normal și nu îi provoacă niciun disconfort, dacă nu se întâmplă în exces. Ține lângă tine o bavețică la ora de masă. În caz contrar, dacă se repetă sau durează prea mult, iar bebelușul își arcuiește spatele sau plânge, poate fi o problemă.

Pipi și caca

Un nou-născut alăptat la sân va uda cel puțin 5 scutece pe zi, în timp ce unul hrănit cu lapte praf poate avea chiar până la 10 scutece ude pe zi. Există un interval vast și pentru ceea ce este normal din punctul de vedere al tranzitului intestinal. Bebelușii alăptați tind să elimine materii fecale mai des decât cei hrăniți cu formulă deoarece durează mai mult procesul de digestie. Nu poate fi stabilită o regulă însă. Poate fi vorba despre o dată la câteva zile, până la o dată după fiecare masă. Este important să urmărești frecvența. Primele scaune care apar în decurs de 1-2 zile de la naștere se numesc meconiu și au un aspect negru, similar cu smoala, iar apoi urmează scaune verzui sau maronii, cu semințe pentru cei alăptați, iar pentru cei hrăniți cu lapte praf variază și este mai dur. Fiecare copil este diferit și trebuie să îți dai seama unde se încadrează bebelușul tău. Este o problemă dacă apare mucus alb sau striuri de sânge sau alte schimbări subite.

Plânsul

Toți nou-născuții plâng, nu există excepție. Însă rămâne ca tu să înțelegi cât de des, cât de puternic sau cât de mult este normal. În primele zile majoritatea sunt extrem de tăcuți și adormiți. Pentru început încearcă să elimini cauzele cele mai probabile – scutec murdar, senzație de foame, oboseală, disconfort, suprastimulare (când are parte de prea multă interacțiune). Încearcă, de asemenea, să identifici ce anume îl poate liniști. Nu poate fi vorba despre răsfăț la un nou-născut, prin urmare oferă-i atenție și afecțiune dacă plânge. Nu te învinovăți dacă nu înțelegi întotdeauna nevoia bebelușului. Vei învăța cu timpul.

Somnul

Stomacul de dimensiune mică al unui nou-născut îl va menține adormit câteva ore. În total într-o zi este vorba de 16-18 ore. Încearca să identifici orele și locul unde preferă să doarmă pentru a crea un tipar de somn. Din fericire, un bebeluș atât de mic poate adormi extrem de rapid, oriunde îl așezi. Mulți preferă să fie puși într-un cărucior sau un scaun de mașină pentru că le reamintește de perioada intrauterină, dar și să fie înfășați. Indiferent unde doarme, așază-l pe spate și îndepărtează paturile largi, precum și perne sau jucării pentru a reduce riscul de moarte subită. Nu îl lăsa pe un pat sau canapea nesupravegheat pentru că riscul de a cădea este mare, chiar dacă nu se poate rostogoli. Ajută dacă îi desfunzi nasul înainte de a-l culca. Bebelușii respiră în mod natural pe nas și nu își pot elibera singuri nările.

Respirația

Nou-născutul are o respirație periodică. Poate respira rapid, face pauză câteva secunde și reia. Este normal. Nu este normal să auzi un sunet gros, să îi fâlfâie nasul, să observi retracția pieptului, să respire extrem de rapid, să aibă wheezing, să respire greu și zgomotos, să facă pauză mai mult de 10-15 secunde între respirații.

Baia

Este importantă igiena corporală a bebelușului. Nu imersa bontul ombilical în apă dacă nu a căzut. Este suficientă o baie cu buretele pentru a-l menține curat, o îmbăiere excesivă poate conduce la o uscare gravă a pielii. Folosește o cârpă umedă pentru a curăța pliurile gâtului sau locurile unde se poate acumula umezeală. Pentru zona scutecului, dacă observi iritație sau înroșire, ajută aplicarea unei creme locale. Reține că pielea unui nou-născut nu este perfectă, ci poate avea mici iritații, coji, exfoliere sau uscăciune, precum și porțiuni cu păr.

Hainele

În cazul unui nou-născut confortul primează. Hainele trebuie să fie ușor de schimbat și să fie potrivite pentru somn. Majoritatea părinților preferă combinezoanele sau body-urile, în funcție de vremea de afară. Dacă cel mic nu agreează să fie schimbat, caută obiecte vestimentare care se închid în lateralul corpului. Căciula pe cap este potrivită doar dacă este frig afară. Regula general valabilă se bazează pe straturi: unul în plus față de ce ai purta ca adult.