Dacă observi că bebelușul începe să plângă imediat după ce a mâncat, este agitat în timp ce plânge și își freacă sau răsucește piciorușele, se încovoaie și își strânge piciorușele cât mai aproape de abdomen, să știi că s-ar putea să se confrunte cu colicile. Primul sfat ar fi să te înarmezi cu multă răbdare, pentru că această stare a copilului durează până la împlinirea a 3 luni de viață. Până atunci vei încerca mai multe remedii anti-colici, ca să vezi ce funcționează în cazul copilului tău. Urmărind sfaturile mămicilor cu experiență, îți vom relata în continuare despre un truc foarte popular și anume plimbările cu mașina. Surprinzător sau nu, acest remediu s-a dovedit a fi foarte eficient în lupta cu colicile bebelușilor.
Așadar, pe lângă sunetele albe, masajul burticii, băița călduță, sunetul aspiratorului și alte sfaturi de-ale mămicilor, există încă un remediu-minune pe care ar trebui să-l încerci și tu. Nu e mare filozofie la mijloc, însă prima condiție este să ai o mașină. Așează-l pe cel mic cât mai confortabil în scoica sau scaunul auto și... să pornim la drum!
Ce se întâmplă de fapt? Așa cum spuneam, nu este mare magie, este vorba despre efectul de legănat continuu pe care bebelușii îl adoră, iar sunetul motorului este încă un element care îi distrage atenția celui mic de la disconfortul din burtică.
Pe lângă vibrațile plăcute pe care le va simți copilul în timpul călătoriei, părinții i-ar mai putea oferi încă un ”bonus” și anume muzica lui preferată. Clasică, pop sau chiar rock – nu contează. Ca să te asiguri că acceptă acest lucru, încearcă să dai volumul mai încet și să testezi ce îi place mai mult. Foarte mulți părinți afirmă că, spre surprinderea lor, copilașii adoră muzica mai ritmată, chiar dacă s-ar părea că pentru un somn odihnitor s-ar potrivi ceva mai relaxant și mai lent. Până la urmă, scopul scuză mijloacele și încercarea vină n-are.
Când este cazul să te adresezi la medicul pediatru?
Dacă reprizele de plâns devin tot mai frecvente și mai intense și sunt însoțite de aceste simptome, cere imediat ajutorul unui specialist:
- febră ridicată, mai mare de 38 de grade Celsius;
- vărsături și diaree;
- lipsa poftei de mâncare;
- plâns care durează mai mult de două sau trei ore.