mamaplus

Pleoape umflate la bebeluși. Cele mai bune soluții recomandate de pediatri

-
//
19.05.2021

Pleoapele umflate nu sunt un simptom atât de răspândit printre nou-născuți și bebeluși, dar ar putea fi semnul anumitor afecțiuni, susține medicul pediatru Cosmina Cristea. Una din cauzele pentru care apar aceste pleoape umflate poate fi un traumatism la naștere, atunci când nou-născutul vine pe lume pe cale vaginală, printr-un pelvis îngust. De reținut însă că ele se remit rapid în câteva zile, fără alte modificări, ne asigură medicul pediatru. De ce se umflă pleoapele la bebelușii mai mari și ce soluții sunt recomandate în astfel de situații, află în cele ce urmează.

În cazul bebelușilor în vârstă de o lună și mai mult, umflarea pleoapelor poate fi unilaterală sau bilaterală, ceea ce înseamnă că afecțiunea poate fi determinată de anumite cauze infecțioase sau alergice, iar alteori de afecțiuni renale. Conjunctivita infecțioasă virală sau bacteriană și conjunctivita alergică provocată de substanțele de contact (diverse picături, soluții de spălat, detergentul sau balsamul de rufe) pot fi cauze de edeme palpebrale. Dar, în afară de pleoape umflate, conjunctivita se manifestă prin „ochi roșii”, prurit (mâncărime) și secreții oculare. O altă cauză de umflare a unei singure pleoape poate fi un orjelet, adică popularul urcior. Aceste inflamații necesită consult și tratament oftalmologic, ne sfătuiește medicul pediatru.

Alte cauze posibile ale pleoapelor umflate la bebeluși

Potrivit medicului pediatru Cosmina Cristea, diverse afecțiuni renale se manifestă doar cu ochi umflați care pot afecta atât pleoapa superioară, cât și cea inferioară. În plus, aceste umflături nu sunt pruriginoase, durează mai multe zile sau reapar la anumite intervale. În cazul unor asemenea simptome trebuie consultat cât mai rapid un pediatru care va recomanda o serie de investigații.

Și înțepăturile de insecte pot duce la astfel de edeme. La fel de problematice, mai ales în perioada mersului de-a bușilea, sunt și substanțele iritante – produse de curățenie, detergenți, geluri de duș, etc. Așadar, igiena este esențială în prevenirea umflării pleoapelor, mai ales că un bebeluș duce tot timpul mânuțele la ochi.

Soluții de la pediatru pentru pleoape umflate

Spălarea zonei cu apă este un prim pas pe care îl putem face pentru a-l ajuta pe cel mic. La fel de utile pot fi și pliculețele de ceai înmuiate în apă rece, eficiente în retragerea umflăturii.

  • Păstrează ochii curați – spală-i cu apă din abundență de două ori pe zi;
  • Fii atentă la igiena mâinilor – este bine ca mereu să fie curate și unghiile să fie tăiate;
  • Calmează zona inflamată – poți folosi felii de castravete, plicuri de ceai;
  • Programează un consult medical – dacă remediile aplicate acasă nu dau rezultate, este indicat să ceri sfatul unui doctor care probabil va prescrie antibiotice, unguente, picături, etc.

Reacțiile alergice se tratează cu antihistaminice, dar doar la recomandarea medicului. Pentru infecții bacteriene se prescrie de regulă unguente cu antibiotic, iar pentru afecțiuni renale se recomandă o analiză de urină. Însă înainte de a ajunge la pediatru, părintele trebuie să fie atent la toate simptomele manifestate astfel încât diagnosticul pus să fie cât mai corect.