În primele luni din viața copilului, părinții încearcă din răsputeri să facă față tuturor provocărilor. Una dintre acestea ține de colicii bebelușului, care pot face un părinte să se simtă neajutorat și depășit de situație. Dacă ești oarecum disperat, vestea bună dată de pediatri este că perioada grea a colicilor se termină odată cu împlinirea vârstei de 4 luni a copilașului.

Credeți sau nu, experții încă nu sunt total siguri ce este colica - sau colicii bebelușului. Definiția sa clinică este „plâns prelungit frecvent și intens sau agitație la un sugar sănătos”, conform Academiei Americane de Pediatrie.

Observați că această definiție nu include un motiv stabilit pentru plâns, acesta poate fi frustrant pentru părinții care încearcă să-și calmeze și să-și aline bebelușul, dar nu știu exact cauza tulburării copilului lor. Dr. Dennis Scharenberg, un medic pediatru american și autor al unei cărți despre colicii bebelușului - spune în cartea lui că unii medici nici măcar nu sunt adepții folosirii diagnosticului de colici „deoarece nu exista nicio metodă de tratament aprobată global pentru colici și îl pun mai degrabă pe seama unui reflux acid.”

Fiecare episod de plâns poate dura între 15 și 60 de minute, dar uneori neplăcerile pot dura ore întregi. Acest lucru se va întâmpla în special seara, de obicei începând cu ora 18:00 și până la miezul nopții.

Medicul citat mai sus explică faptul că colicile sunt un „diagnostic de excludere”, ceea ce înseamnă că trebuie excluse alte afecțiuni, inclusiv alergia la proteinele din lapte, digestia, refluxul, excesul de gaze și foamea.

Simptomele colicilor pot fi însă mai mult decât agitația de seară și pot include gemete sau probleme de somn.

Mulți medici pediatri operează pe „regula celor trei” pentru a diagnostica colicile:

  • crize de plâns care încep când un bebeluș are aproximativ trei săptămâni (de obicei târziu în timpul zilei, deși pot apărea oricând),
  • care durează mai mult de trei ore pe zi,
  • mai mult de trei zile pe săptămână,
  • timp de mai mult de trei săptămâni la rând.

La patru luni am scapăt de colici?

De obicei, colicile ating apogeul la vârsta de șase sau opt săptămâni și scad până la împlinirea vârstei de patru luni.

Colicile sunt în mare parte un mister medical, dar există mai multe teorii despre ceea ce cauzează acest disconfort bebelușului. Unii medici cred că colicile sunt un dezechilibru de melatonină și serotonină în creierul bebelușului.

Serotonina (cea mai mare seara) poate provoca contracții mușchii stomacului și crampe, iar acest lucru se rezolvă atunci când bebelușii încep să producă mai multa melatonina care relaxează mușchii.