mamaplus

Până la 6 luni, respirația neregulată a bebelușului în timpul somnului nu prezintă un motiv de îngrijorare

-
//
23.03.2021

Cu siguranță că îl admiri pe cel mic atunci când doarme, dar să știi că nu întotdeauna somnul bebelușilor este unui liniștit. Scrâșnitul din dinți, respirația neregulată, transpirația excesivă sau alte semne neobișnuite te pot alarma. Acest gen de comportament este obișnuit și, în general, nu reprezintă o cauză de îngrijorare, însă dacă ești o mămică informată și responsabilă, și știi câte ceva despre reacțiile involuntare ale micuțului în timpul somnului, îl vei putea ajuta mai bine.

S-ar putea să observi că ritmul respirației micuțului tău se schimbă în timpul somnului. Bebelușul poate respira mai rapid o perioadă, apoi mai calm, după care ar putea face o pauză de până la 15 secunde, înainte de reluarea ritmului obișnuit de respirație. Încearcă să nu te îngrijorezi. Medicii au denumit acest lucru „respirație periodică“ și este considerat un fapt normal la bebelușii de până la șase luni. Dacă micuțul tău are mai mult de șase luni și face același lucru, ar trebui să consulți un pediatru.

Respirația bebelușului ar putea urma acest ritm în 5% din timpul pe care îl petrece dormind. Dacă micuțul s-a născut prematur, acesta ar putea respira astfel în 10% din timpul dedicat somnului. În cele mai multe dintre cazuri, respirația neregulată a copilului nu reprezintă un motiv de îngrijorare. De asemenea, nu este neobișnuit ca mâinile și picioarele sale să aibă o culoare albăstruie. Însă dacă fruntea, limba, unghiile, buzele sau trupul are aceasta culoare, s-ar putea să nu primească destul oxigen.

Ce să faci dacă puiul tău e în pericol?

În cazul în care ești îngrijorată în privința respirației micuțului tău, poți doar să-l atingi sau să-l miști ușor, pentru a vedea dacă reacționează. Dacă nu răspunde la atingere, ar putea trece printr-un episod de apnee și este important ca tu să faci ceva imediat. Dacă micuțul s-a oprit din respirat și mai ai pe cineva care să te ajute, începe imediat să-i faci exerciții de resuscitare cardio-pulmonara. Pune cealaltă persoană să sune la 112, ca să ceară asistența medicală.

Dacă ești singură cu copilul, fă-i exerciții de resuscitare vreme de două minute, apoi sună la Urgente și cere ajutor medical. Reia exercițiile de resuscitare până la sosirea medicului sau până ce copilul reîncepe să respire normal. Dacă micuțul nu mai respiră, devine rigid, pielea i se albăstrește sau devine palid și se îneacă, acesta are nevoie de îngrijiri medicale imediate, viața putându-i fi pusă în pericol. În aproape jumătate dintre cazuri, pediatrul îți va putea spune despre ce anume este vorba.

Dacă bebelușul tău trece printr-o astfel de situație, doctorul îți va spune să folosești acasă un aparat de monitorizare a apneei pentru o perioadă, în așa fel încât să tii sub observație în mod constant respirația și bătăile inimii copilului. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a-l ajuta să respire mai ușor este să-l culci pe spate. În eventualitatea în care rămâi îngrijorată cu privire la respirația micuțului tău, discută această problemă cu medicul pediatru.