Sigur le-ați văzut și voi prin parcuri: cărucioarele cu coviltir. Cărucioare mai scumpe sau mai ieftine, mai noi sau mai uzate, cu maimuțoi atârnați și zdrăgănele mișcătoare, în care doarme un copil mai mare sau mai mic, acoperite cu un șervet, pânză, eșarfă sau bluză de-a mamei, ca să nu intre lumina, praful și căldura la pui. Cu siguranță mamele, bunicile sau bonele care împing cărucioarele cu coviltir sunt convinse că sub cârpa atârnată peste căruț copilul stă sau doarme liniștit, protejat de lumină și de căldura excesivă.
Din păcate, e posibil ca această grijă excesivă să fie fatală copilului, pentru că pânza așezată peste cărucior împiedică circularea aerului, iar asta poate duce la sufocare (copilul inspiră aerul expirat de el, neoxigenat) și la supraîncălzire (în lipsa unui minim curent de aer, temperatura dinăuntru crește cu mai mult de 10 grade față de cea din exterior. În cel mai bun caz, copilul scapă doar cu o insolație (care nu e provocată doar de expunerea directă la soare, ci și de supraîncălzire).
„Un copil care doarme într-un cărucior acoperit se simte ca într-un termos: sufocat și fierbinte”, spune un pediatru suedez.
Riscul este cu atât mai mare cu cât copilul de sub coviltir e mai mic. Bebelușii nu au, în prima parte a vieții, acel autoreglaj al temperaturii corpului. Pentru ei, riscul de supraîncălzire este foarte mare, iar asta poate duce la insolație și la moarte subită – fenomen care, numai în Marea Britanie, de exemplu, a făcut 250 de victime în 2014, iar în SUA, în 2015, 2.500 de victime.
Urmăriți experimentul de mai jos, să vedeți diferența de temperatură între un cărucior acoperit și unul doar umbrit.
Uitați-vă la acest VIDEO în care norvegienii au demonstrat cum un cărucior acoperit se poate transforma, în doar 20 de minute de stat în soare, într-o capcană mortală pentru copil. Niciun copil nu a avut de suferit de pe urma acestui experimentul, căruțul din imagini e gol. Dar un termometru montat înăuntru a înregistrat cum temperatura din interior ajuns la 38 de grade Celsius. O temperatură deloc confortabilă, la care interiorul căruciorului nu ar fi ajuns dacă el n-ar fi fost acoperit.
Tot mai multe voci experte încearcă să le explice părinților și celor care îngrijesc copii mici că e o mare greșeală să acopere cărucioarele cu diverse tipuri de cârpe. Chiar și o pânză ușoară poate avea efecte pe care sigur nu vi le doriți.