mamaplus

Neonatolog: „Coronavirusul nu se regăsește în placenta mamei infectate, dar în lichidul amniotic“

-
//
20.04.2020

Deşi studiile au stabilt că noul coronavirus nu se transmite de la mamă la bebeluş prin laptele matern, în spitale nou-născuţii sunt izolaţi în primele 14 zile de viaţă. Datele din literatura de specialitate privind modul în care coronavirusul îi afectează pe nou-născuţi sunt destul de puţine, spune medicul neonatolog Melinda Baizat, specialist în neonatologie.

"Descoperirea infecţiei cu Coronavirus fiind relativ nouă, încă nu putem avea o concluzie sigură despre transmiterea verticală (transmitere în momentul naşterii - n.n.) de la mamă la făt, studiile anterioare efectuate pe copiii mamelor contaminate cu alte specii de viruşi din clasa coronavirusului respectiv SARS şi MERS dovedind o transmise verticală clară de la mamă la făt. În momentul actual, cel mai mare lot de studiu a fost efectuat pe 38 de nou-născuţi din China din mame cu SARS-CoV-2 pozitiv confirmat. Studiul este relativ nou si mamele infectate au dobândit virusul în trimestrul al treilea de sarcină, când organogeneza este deja finalizată, ceea ce nu ne dă date clare despre modul în care este afectat fătul şi, mai apoi, nou-născutul", spune medicul.

Specialista în neonatologie aminteşte despre un alt studiu realizat pe nouă mame bolnave dintr-un spital din Hubei care a evidenţiat că din 10 copii (o sarcina gemelară), şase au fost născuţi prematur, "late preterm", adică la mai mult de 34 săptămâni se sarcină, dar mai puţin de 38. 

"Dintre aceştia, toţi au avut nevoie de îngrijiri de terapie intensivă şi unul a decedat. Niciunul dintre nou-născuţii menţionaţi nu a fost cu rezultat pozitiv pentru COVID-19, însă au prezentat diferite probleme de sănătate. Ca urmare, rămâne misiunea de se găsi legătura dintre aceste condiţii patologice şi infecţia cu COVID-19", spune dr. Baizat.

Potrivit acesteia, deşi până în prezent nu s-a confirmat o transmisie verticală de la mamă la făt, atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi medicii chinezi au recomandări clare de izolare a mamei şi copilului, precum şi de evitare a contactului mamei cu nou-născutul şi cu vizitatorii.

"Este, de asemenea, interesant faptul că, deşi coronavirusul nu se regăseşte în placentă, el se regăseşte în lichidul amniotic. În acest context este de reţinut faptul că, intrauterin, fătul este menţinut în viaţă de către mamă şi sângele matern circulă şi în făt, de aceea nu îi putem separa. De obicei, tot ce poartă mama trece şi la făt producând consecinţe mai mult sau mai puţin grave, în funcţie de fiecare individ. Merită să acordăm mare atenţie măsurilor preventive, de asemenea să respectăm aceste măsuri şi să fim sinceri cu cadrele medicale în ceea ce priveşte istoricul medical recent", explică specialistul.

"Teoretic coronavirusul nu se transmite prin lapte, însă contactul dintre mamă şi bebeluş fiind lung şi foarte apropiat, există un risc major de transmitere pe cale respiratorie, iar măştile nu au cum să protejeze. Avem de-a face cu un virus respirator, pe care mama îl poate da copilului la fel cum îl poate transmite soţului ori celor cu care se întâlneşte. Dacă cerem distanţare socială între adulţi, luăm aceeaşi măsură şi în cazul mamei şi a copilului, iar recomandările sunt să nu intre în contact 14 zile. Este un disconfort minim, pentru un beneficiu pe viaţă", a concluzionat dr. Melinda Baizat.