mamaplus

Mămicile se sperie la orice tuse a bebelușului de până la 3 luni. Ce le recomandă medicul

-
//
06.01.2020

Pentru că această problemă este foarte actuală în rândul proaspetelor mămici, doamna doctor Isabela Lupu, medic primar ORL pediatrie, le oferă un răspuns foarte constructiv și util, care să le ajute să facă față crizelor de tuse ale bebelușilor.

”În primul rând, le sfătuiesc să se adreseze unui doctor. Vor veni, copilul va fi consultat de medicul pediatru și ulterior, neapărat, de medicul ORL pediatru.

Ele se sperie, copilul tușește, inclusiv noaptea. Ce trebuie să facem atunci? O să mergem la ORL-ist și o să ne spună: trebuie să știm foarte bine să-i curățam nasul. Dezobstrucția nazală și toaleta foselor nazale este foarte importantă. Și aceasta se face folosind soluții saline, soluții de ser fiziologic sau alte produse standardizate. Bineînțeles, avem nevoie și de un aspirator nazal, care la copiii foarte mici are un dispozitiv de adaptat special pentru fose nazale mici ale copilului.

Când secrețiile sunt foarte abundente, trebuie să facem și controlul lor – și atunci o să le recoltam copiilor un exudat nazal alături de un exudat faringian, vom face o analiza bacteriologică și pacientul (copilașul mic) va primi un tratament corespunzător. Concomitent, se asociază foarte frecvent și un antialergic de generație unu, care va scădea secrețiile copilului.

Dar, în principal, să nu uitam să curățam și să toaletăm fosele nazale ale copilului. Dacă se asociază cu alte simptome, apare febra, apar secrețiile foarte purulente, atunci intervenim și cu un tratament mult mai complicat. Aceste secreții fiind abundente vor determina o tuse a copilului, care atunci ne determină să ne adresăm la medic și să acționăm altfel.”, spune dr. pediatru ORL, Isabela Lupu.