Să vedem cum înfășau și scăldau micuții până la apariția scutecelor de unică folosință și de ce mamele moderne preferă să doarmă împreună cu nou-născutul și să poarte copiii în slinguri.

Lucruri uitate: 5 schimbări cardinale  în îngrijirea copilului

1. Înfășatul

Înfășatul strâns al copilului era acceptat în mai multe țări ale lumii – se considera că aceasta favorizează dezvoltarea corectă a scheletului, că micuțul nu se va trezi din somn și picioarele acestuia vor crește mai drepte. Înfășatul strâns era acceptat aproape în fiecare familie și se transmitea din generație în generație, cum s-ar spune, mulți ani la rând, până în anii 90 ai secolului trecut. Când pe piață au apărut multe hăinuțe drăguțe pentru copii, asemănătoare cu ale maturilor, părinții au renunțat la ideea „nereușită” de a înfășa și au început să-și împopoțoneze copiii în haine „la modă” chiar de la naștere. Dar în privința înfășatului nu s-a ajuns la un consens. Pe de o parte, înfășatul strâns  îl ajută pe copil să doarmă mai liniștit, pe de altă parte – îi face viața micuțului foarte incomodă, nepermițându-i să ia poziția fiziologică.

Ca o alternativă a înfășatului strâns este înfășatul liber. În acest caz, mâinile copilului sunt libere, iar picioarele, deși sunt înfășate în scutec, nu sunt îndreptate, copilul având posibilitatea  să se miște liber. În ultimul timp, sunt la modă, plicurile  speciale pentru bebeluși. Acestea nu limitează mișcările copilului, stofa nu strânge corpul micuțului și nu împiedică respirația. Spațiul este limitat, dar copilul se poate simți comod și protejat, ca în uterul mamei. Se spune că somnul micuțului în plic este mult mai liniștit.   

Recunoscut în cercurile materne, medicul Komarovski consideră, în general, că decizia de a înfășa sau de a nu înfășa trebuie să o ia părinții doar, iar decizia nu poate influența sănătatea copilului. 

Lucruri uitate: 5 schimbări cardinale  în îngrijirea copilului

2. Scutecele de unică folosință

Mamele și bunicele noastre nu știau de scutece de unică folosință. În acei ani, copiilor li se puneau pânză tăiată în formă de triunghi  – un unghi trecea printre picioarele copilului, iar celelalte două se uneau în jurul burții. Desigur că acestea trebuiau schimbate și spălate foarte des. Pe la mijlocul anilor 20 ai  secolului trecut  au fost inventate scutecele de unică folosință. În spațiul ex-sovietic, acestea au ajuns abia în anii 90 și au eliberat părinții, bunicii și dădacele de  spălatul zilnic epuizant al scutecelor de pânză.

Astăzi scutecele de unică folosință au mulți oponenți, deoarece folosirea lor este asociată cu opăreala și iritația. De aceea unii părinți au ales să utilizeze scutecele refolosibile, confecționate din materiale hipoalergenice. O astfel de alternativă este mai sănătoasă, dar subțiază portmoneul părinților.  

3. Spălatul în scutecul de pânză

Mai înainte, ca nou-născutul să nu se sperie de apă, în timpul scăldatului era înfășurat într-un scutec de pânză, ca să-i fie mai comod, dar cauza adevărată consta, de fapt,  în altceva. În vremurile vechi, nu existau căzi de plastic, erau folosite covețile de lemn, apoi căzile de fier. În prima, copilul putea să se înțepe, iar a doua nu era plăcută la atingere. De aceea,  ca scăldatul să fie plăcut, copilul era învelit în scutec. Astăzi căzile sunt din plastic, iar mamele, ca să țină mai bine copilul, pot pune pe fundul ei un suport special.

Lucruri uitate: 5 schimbări cardinale  în îngrijirea copilului

4. Dormitul împreună

Copiii dormeau în leagăn sau într-o scobitură specială, confecționată din lemn dur, adică copilul tot timpul avea locul său pentru dormit. În sec. al XX-lea situația s-a schimbat foarte puțin. Somnul împreună cu copilul nu era salutat și din cauza că mama trebuia să lucreze și astfel nu putea să se odihnească.

Astăzi majoritatea mamelor, din contra, înclină să doarmă împreună cu micuțul. Cauza e simplă – în primul rând, nu trebuie să se scoale pentru alăptatul nocturn, e suficient să-i dai copilului sânul, iar în al doilea rând – alături de mama copilul doarme mai bine. Specialiștii evidențiază că există mai multe minusuri în această situație decât plusuri și părinții trebuie să organizeze acest proces în cel mai bun mod.  Principalul e să nu uitați și despre interesele tatălui, care trebuie să doarmă bine, iar pe lângă aceasta nu trebuie să sufere și viața intimă a părinților.

5. Marsupiile și slingurile pentru copii

Aceste accesorii fac, de asemenea, parte din lucrurile vechi, uitate. Copiii au fost purtați în slinguri încă de la începuturile omenirii, iar în Europa au aflat despre ele abia în secolul al XX-lea. Iar rucsacurile-marsupii au fost inventate cu vreo 50 de ani în urmă și au ocupat locurile printre must-have-urile pentru părinții din Europa. Acestea se perfecționează în fiecare an – au centuri reglabile, partea din spate a devenit mai rezistentă, pentru a susține coloana copilului în poziția corectă. Principala trăsătură constă în faptul că eliberează mâinile mamei și îi permite să se miște liber în orice transport și magazin, unde este incomod să te deplasezi cu căruciorul.

Lucruri uitate: 5 schimbări cardinale  în îngrijirea copilului

Sursa