mamaplus

Lista alimentelor categoric interzise bebelușilor până la vârsta de un an

-
//
09.10.2020

Începând cu vârsta de 6 luni, bebelușul începe o etapă foarte importantă în alimentație și anume diversificarea, iar odată cu asta părinții așteaptă ca cel mic să poată mânca orice se prepară în casă. Pediatrii îi avertizează însă că lucrurile nu trebuie grăbite, pentru că unele alimente le pot face mai mult rău decât bine celor mici. Află în continuare care sunt acele alimente și de ce trebuie ocolite în alimentația sugarilor mici.

Laptele de vacă

Sub vârsta de 1 an, laptele de vacă nu ar trebui dat bebelușului, iar produsele lactate pot fi oferite micuțului (brânză lactică, iaurtul) doar cu acordul medicului,precizând și cantitățile admise. Sunt cazuri în care laptele matern sau formula pentru bebeluși se înlocuiește cu biberonul cu lapte de vacă, ceea ce nu ar trebui să se întâmple, laptele de vacă sau capră având un conținut insuficient în nutrienți, fiind mai sărac în fier și vitamine. De asemenea, sunt copii care pot prezenta alergie la proteinele din laptele de vacă.

Unii medici pediatri pot sfătui mamele să le ofere bebelușilor cu vârsta sub 1 an unele produse lactate, cum ar fi iaurtul din lapte pasteurizat sau brânză calcică.

Mierea de albine

Întrucât mierea poate conține spori din bacteria (este vorba despre „Clostridium botulinum”) care provoacă botulismul, iar sistemul imunitar al bebelușului nu poate face față unei astfel de infectări, specialiștii spun că mierea trebuie să fie complet evitată pentru bebelușii care nu au împlinit încă vârsta de un an. Este important de spus că fierberea nu ajută la înlăturarea riscului, așadar mierea rămâne periculoasă chiar dacă o fierbeți sau o adăugați în produse pe care le preparați termic.

Sarea

Bebelușilor cu vârsta sub 1 an nu li se va pune sare în mâncare, pentru că rinichii lor nu sunt suficient de dezvoltați pentru a prelucra cantități mari de sodiu. Acest mineral se găsește deja în fructe și legume, în carne, ouă și alte alimente pe care bebelușul le consumă deja, fiind suficient.

Zahărul și produsele care îl conțin

Specialiștii atrag atenția că atât pancreasul copilului, cât și alte mecanisme care controlează glicemia nu sunt suficient dezvoltate la bebeluși, astfel încât alimentele care conțin zahăr sau îndulcitorii trebuie evitate. Atenție la produsele din comerț care pot conține zahăr, cum sunt unele iaurturi, biscuiți și alte produse de panificație, piureuri de legume sau fructe etc. Părinții trebuie să citească atent eticheta produselor pentru bebeluși.

Cafeina și produsele care o conțin

Ciocolata, cacao și produse cu cacao, ceaiul negru/verde/roșu și ceaiurile în general pot fi consumate doar la recomandarea medicului, în situații limitate. Totodată, ar trebui evitate și orice alte produse cu conținut de cafeină.

Sucurile de fructe și legume

Nu trebuie să confundăm sucul de fructe sau legume cu smoothie-ul, acesta din urmă fiind obținut din întreg alimentul, pe când sucul nu conține și pulpa. Practic un smoothie făcut doar din alimente, fără adaos de apă sau lapte, este un piure. Sucurile nu sunt recomandate în dieta bebelușului, iar în ceea ce privește pireurile, medicii recomandă ca acestea să fie obținute prin pasarea cu furculița și nu la blender, tocmai pentru a stimula bebelușul să mestece și să înghită, iar bucățile sunt suficient de mici și moi pentru a nu exista riscul de înec.

Fructele de pădure (zmeură, afine, mure) și căpșunele

Acestea nu sunt recomandate copiilor până la vârstă de 2 ani, pentru că, pe de o parte pot declanșa reacții adverse severe la această vârstă, pe de altă parte pot fi greu de digerat sau, dacă nu sunt pasate, poate exista riscul de înec.

Dacă totuși se dorește introducerea acestora, se recomandă în cantități foarte mici, cu prudență, în prima parte a zilei, apoi se vor urmări reacțiile posibile ale bebelușului (erupții cutanate, mâncărimi ale pielii, dermatită de scutec, vomă, sau umflarea fetei sau a limbii – urgență medicală, existând risc de anafilaxie).

Produse afumate

Acestea pot conține aditivi, toxine și alte substanțe toxice provenite din fum, cantitate excesivă de sodiu, nitrați etc. Acestea sunt recomandate cu multă moderație la orice vârstă, iar la copii și mai ales la bebeluși ar trebui evitate.

Nuci și alimente înrudite (alune, caju, migdale etc.)

Acestea pot declanșa rapid reacții alergice severe la bebeluși, existând totodată riscul de înec dacă sunt oferite întregi. Doar sub recomandarea medicului, acestea pot fi introduse în alimentația copilului, însă măcinate.

Anumite tipuri de pești și crustacee

Se consideră că racul, crabul, scoicile și creveții pot declanșa rapid alergii bebelușilor sub 1 an. De asemenea, macroul, tonul proaspăt, peștele-sabie pot conține cantități ridicate în metale toxice, cum ar fi mercurul, astfel că, dacă alegeți să oferiți pește bebelușului, puteți căuta doar sursele de peste certificate organic.

Este foarte important să întrebați medicul pediatru ce tip de peste și fructe de mare poate consuma bebelușul și cum să le introduceți în alimentația acestuia, dacă medicul consideră că micuțul nu prezintă risc alergic.